Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Webb-tv-sajten Exakt24 startade i slutet av 2019 med Erik Almqvist som chefredaktör och Sanna Hill som ansvarig utgivare. Erik Almqvist är en tidigare SD-politiker som lämnade partiet efter den så kallade Järnrörsskandalen blev känd 2012 och Sanna Hill har tidigare varit skribent och redaktör på Nationaldemokraternas tidning Nationell idag och senast Nya tider.

Exakt24 presenterar sig som konservativ och ”nationalistvänlig” och menar att etablerade medier inte gör sitt jobb – istället vill man bygga ”Sveriges första sverigevänliga mediahus”.

I oktober anslöt sig kanalen till det pressetiska systemet och har under hösten haft en kampanj för att uppnå tillräckligt med prenumeranter för att kunna få presstöd. Men redan under 2020 har Exakt24 mottagit drygt 1,3 miljoner kronor från mediestödsnämnden – med både beviljat redaktionsstöd och utvecklingsstöd.

Jesper Johansson, även han tidigare från Nya tider, är i dag profilerad reporter och nyhetsankare på Exakt24. För Exakt24 har han gjort en rad intervjuer, bland annat med den före detta andre vice talmannen i riksdagen Björn Söder (SD) och med konspirationsteoretikern Juri Lina som producerat antisemitiska filmer och förnekat Förintelsen. Nu kan Expo koppla en användare som kallar sig Gustav_Vasa, och som under flera år spridit nazistisk och antisemitisk propaganda på olika nätforum, till en mejladress knuten till Jesper Johansson.

Via flera olika källmaterial har Expo kunnat koppla mejladressen till fler av Jesper Johanssons personuppgifter så som namn, födelsedatum, adress och telefonnummer. Mejladressen har använts för att registrera ett disqus-konto, en webbtjänst som används för att kunna kommentera på ett stort antal tidningar och bloggar. Disqus-kontot kopplat till mejladressen har även aktivt sökt kontakt med nazistiska organisationer och samma mejladress och alias har använts för att lämna kommentarer på Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

I 2017 publicerade Nordfront en nazitysk propagandafilm med bilder från nazityskland på parader och med ett tal av Adolf Hitler.

En användare som kallar sig Gustav_Vasa och uppger en mejladress kopplad till Jesper Johansson kommenterar:

”I slutet av filmen hör man Adolf blottlägga sina innersta känslor och fullkomligt öppna sitt hjärta. Jag blir tårögd”.

Några år tidigare skrev disqus-användaren flera grovt antisemitiska inlägg där Förintelsen ifrågasätts i kommentarsfälten på den högerextrema tidningen Fria tider.

”Angående Förintelsen. Titta på detta klipp, och tänk sedan efter om det finns en möjlighet att vinstintresse och rasistiskt judiskt hat mot vita européer kan ligga bakom ’förintelsen’. Döm själva fråga ingen ledning.”

Har jag själv skrivit allt det du påstår? Nej

Jesper Johansson till Expo

Användaren kopplad till mejladressen menar också att Hitler smutskastas för att vita inte ska tillåtas skydda sitt påstådda genetiska särdrag och att det inte gasades några människor i Auschwitz.

”Min teori är att smutskastandet av Hitler är för att kunna svartmåla de vitas vilja att behålla vårt folks särdrag opåverkat av andra genetiska influenser.. (…)Historien är inte vad vi har blivit lärda att den var.”

”Det gasades inte några människor i arbetslägren. Det enda som gasades var fångarnas kläder, för de skulle slippa ohyra som löss och istället må bra. Fångarna i Auschwitz hade tillgång till biograf, pool och fick spela teaterpjäser.”

Förnekandet av Förintelsen, glorifierande av nazityskland fortsätter som en röd tråd i vad användare kopplade till programledarens mejladress sprider på olika forum.

I ett svar till en annan användare i Fria tiders kommentarsfält skrev kontot 2013:

”Ska klargöra att jag inte är nationalsocialist och talar inte om guld och gröna skogar. Däremot hade vi, om tredje riket vunnit, levt i trygghet och hade inte varit utrotade/ i minoritet om femtio år”.

Förutom att ha spridit en rad konspirationsteorier har kommentatorn med alias och mejladress kopplad till Jesper Johansson också sökt kontakt med nazistiska organisationer. 2015 skrev användaren till NMR, då Svenska motståndsrörelsen, och frågade om organisationens verksamhet i samma kommun som programledaren är uppväxt.

”Hur är det med motståndsrörelsen i Örkelljunga med omnejd, finns där ett näste med hängivna?”

Två år tidigare hade användaren av disqus-kontot anmält intresse för att bli aktiv i nazistiska Svenskarnas parti i Malmö, den stad Jesper Johansson då bodde i.

Förutom att mejladressen kan kopplas till Jesper Johansson har användaren av disqus-kontot i sina kommentarer upprepade gånger delat med sig av information, som bostadsort och ålder, som stämmer på Jesper Johansson. Även IP-adresser, varifrån användaren skrev på NMR:s sida, stämmer med programledarens tidigare bostadsort. Dessutom har Jesper Johansson i flera artiklar i Nya tider lyft fram ovetenskapliga påstådda behandlingar mot cancer och fört fram teorier om faror kopplade till mobilstrålning och wifi-stålning. Samma ämnen förekommer i kommentarer på Nordfront signerade med hans epost och användarnamn.

 

Jesper Johansson intervjuar Björn Söder (SD)
I februari i år medverkade Björn Söder (SD) i Exakt24, intervjuad av Jesper Johansson. 

Expo har under förra veckan sökt kontakt med Jesper Johansson upprepade gånger över telefon. Samtalen har blivit obesvarade och när vi väl fick svar och presenterade oss la han på. Vi har därefter låtit honom ta del av citaten via mejl och han har bland annat fått frågor om sin syn på Adolf Hitler och om Förintelsen. Via mejl får vi ett kortfattat svar där Jesper Johansson förnekar att han ligger bakom texterna.

”Har jag delvis rört mig i miljöer där folk söker nya och alternativa svar inom många ämnesområden såsom läkemedel och hälsokost, vetenskap och historia? Ja. Har jag själv skrivit allt det du påstår? Nej, och jag avser därför inte heller kommentera dina citat”, skriver han till Expo.

Efter ytterligare frågor skriver Jesper Johansson ”vad gäller ert påstående om konto kopplat till min mail så ser jag två möjliga förklaringar: Antingen så har ni eller någon av era kumpaner bakom det olagliga dataintrånget manuellt lagt in min mail i databasen i smutskastningssyfte, eller så har någon annan registrerat ett kommentarskonto genom min mailadress – något jag inte kan utesluta eftersom jag under många år har bott i ett öppet kollektiv med delad dator.”

Expo har också via mejl haft kontakt med Erik Almqvist där han fått frågan om han som chefredaktör har något problem med de kommentarer som redovisas.

”Flera (eller många) år gamla kommentarer som jag varken har sett eller har anledning att tro att de har någon koppling till Exakt24 eller våra medarbetare känns rätt meningslöst för mig att kommentera”, skriver Erik Almqvist till Expo.

Förutom sina uppdrag för Exakt24 och Nya tider är Jesper Johansson också återkommande reporter för Samhällsnytt TV.

Ämnen i artikeln