Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter att Expo uppmärksammat Thomas Karlsens uttalande efter terrorattacken i Norge har partiledningen beslutat att utesluta honom. På sin Facebooksida skrev han:

"Jag tror att Anders Behring Breivik har varit en 'nyttig idiot' som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden"

Det var Anders Behring Breiviks val av advokat som fick Karlsen att reagera, en yrkesgrupp som enligt honom ofta är frimurare.

Enligt Eric Myrin, Sverigedemokraternas pressekreterare, så är det Karlsens sätt att uttrycka sig på sociala medier som lett till att han utesluts.
– Partistyrelsen har gjort en helhetsbedömning av honom som person och alla de olika typerna av inlägg på hans blogg i främsta hand, säger Myrin och tillägger att det var uttalandet efter terrordådet som fick bägaren att rinna över.

Det är inte första gången hamnat i blåsväder. I valrörelsen kunde Expo rapportera om att Thomas Karlsen 1996 dömdes för skadegörelse och brott mot knivlagen. Han har även länkat till den högerextrema och radikala aktivistorganisationen Nordisk ungdom samt jämfört romer med en "förtärande gräshoppssvärm". Redan då meddelade partiet att en utredning inletts mot Karlsen.

Att utredning tog sådan tid förklaras av att partiet ville ge Karlsen att chans att ändra sig.
– Det handlade om att vi till en början ville ge honom varningar och ge honom ytterligare chanser. Men sedan har det visat sig att han inte har kunnat ta vara på de chanserna och fortsatt att komma med olämpliga inlägg och uttryck, säger Eric Myrin.

När Expo.se når Thomas Karlsen på telefon säger han att han håller Expo som ansvariga för uteslutningen innan han lägger på luren. På sin Facebooksida skriver han om uteslutningen:

"Jag tänker fortsätta att vara politiskt provokativ pionjär inom yttrandefrihet och nationell solidaritet, och mot rasism, komunism, nazism och alla former av bakåtsträvande religiös diktatur. Jag är inte bitter, jag är STOLT!"

Lite senare tillägger han:

"Jag minns tydligt Sd,s slogan. -Vi säger det som du tänker, typ. Men när jag blev politiker, fick jag inte säga vad jag tänker, eller hur blir det nu..."

Ämnen i artikeln