Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Jag har inte formellt lämnat partiet men jag deltar inte på kommunfullmäktiges möten i protest mot Sverigedemokraternas ledning. Jag kommer att fira när jag blir utesluten. Jag känner ingen lojalitet mot partiet idag, säger Höglund till Expo Idag.

Sverigedemokraterna inledde ett uteslutningsärende mot Mikael Höglund i mars efter att han till Expo Idag påstått att Sverigedemokraternas muslimhat beror på att riksdagsledamoten Kent Ekeroth skulle vara jude. Han hävdade även att judar styr Vita huset och USA. "De drar i trådarna" hävdade han.

Willy Silberstein ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism sa då till Expo Idag att Höglund gav uttryck för "arketypen av antisemitiska konspirationsteorier". Silberstein var även kritisk till att Sverigedemokraterna inte tidigare vidtagit åtgärder mot Höglund, som suttit i Uppland-Bros kommunfullmäktige sedan 2006.

– Jag vet inte vad han har sagt tidigare men han är full av antisemitiska fördomar. Jag skulle bli förvånad om han inte tidigare gett uttryck för dessa. I så fall är det konstigt att inte partikamrater har reagerat, sa Willy Silberstein till Expo Idag i mars.

Mikael Höglund har ännu inte blivit utesluten ur Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att ta tag i frågan. Vi har inte sett mellan fingrarna, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Hur kommer det sig att en politiker som uttryckt så grov antisemitism fortfarande representerar partiet?

– Är det som i det här fallet att någonting inträffar tätt inpå ett partistyrelse möte så måste ärendet behandlas vid nästa istället. Det är inget nytt möte förrän till hösten.

Mikael Höglund menar att Sverigedemokraterna är ett splittrat parti och att uteslutningen av gruppledaren i Västra Götaland Patrik Ehn berodde på att han var en viktig kugge i den så kallade bunkerfalangen. Den falang som är lojal mot den tidigare partiledaren Mikael Jansson. Sverigedemokraternas ungdomsförbund med Gustav Kasselstrand i spetsen hör till den falangen och han hyllas av Höglund.

– Jag kommer rösta för Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Jag röstar för Kasselstrand. Blir han partiledare blir jag sverigedemokrat igen, säger Höglund.

Martin Kinnunen tar inte åt sig av kritiken utan menar att Höglund inte har någon insyn i partiet.

– I och med att han inte varit aktiv i Sverigedemokraterna den senaste tiden så känns det som hans bild är hämtad från media snarare än från partiet, säger Kinnunen.

Finns det en falangstrid i Sverigedemokraterna?

– Det är som i alla partier att det finns människor som tycker olika saker. Det kan man se på årsmöten vid stora omröstningar som den om partiprogrammet. Då röstade 70 procent på ett sätt och 30 procent på ett annat. Men om man ska kalla det för olika falanger eller inte är upp till var och en, säger Kinnunen.

Mikael Höglund sa i mars att han kunde tänka sig att gå med i nazistiska Svenskarnas parti. Den tanken har han nu övergett.

– Nej, jag kommer inte kandidera för dem. Jag lägger politiken på is nu och kommer inte att ställa upp vid nästa val, säger Höglund.

Ämnen i artikeln