Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På Sverigedemokraternas landsdagar i helgen kommer ombuden få ta ställning till vad partiet ska ha för inställning i rovdjursfrågan. Runar Filper från Värmland har motionerat om att partiet ska driva på för licensjakt på varg och björn för att hålla nere stammarna. Han vill att skyddsjakten ska avgöras på regional nivå och föreslår att 1 000 björnar ska skjutas. Filpers motion har vunnit gehör hos partistyrelsen som tycker den ska bifallas.
Sven–Erik Alhem, före detta överåklagare som sitter i styrelsen för Djurskyddet Sverige:
– Det förvånar mig inte eftersom så många politiker uttalar sig så okunnigt om detta. Det är lättköpta argument. Vargen väcker känslor och det är inte lätt att vara vargvän eftersom det finns så många osakliga argument.
– Ska man begränsa och licensskjuta varg då riskerar man som stat att göra sig skyldig till att bryta de åtaganden vi har påtagit oss i EU sammanhang, säger Sven-Erik Alhem.

Het fråga

Vargfrågan är en het fråga även i sverigedemokraterna. Debatten har bland annat förts på intressegruppen SD-Djurskydds hemsida. Där publicerades en vargvänlig artikel av Robert Stenkvist från SD Västra Södertörn i mitten av sommaren. Där menar Stenkvist att vargen är en del av den svenska kulturen samtidigt som debatten färgas av myter och falska antaganden.
En som deltagit i debatten är Lorenz Neumann som är ordförande för SD i Halmstad. I en kommentar på hemsidan skrev han att Stenkvist förstört sex månaders rekryteringsarbete för SD.
– Man kan inte köra över människorna som bor här uppe, det är inte svenskt att göra det. Att gå in och köra över en hel del av Sverige och säga att de ska ha varg när de inte bor där själva. Det ska vara en lokal folkomröstning på det helt enkelt, säger Lorenz Neumann.
Vissa sverigedemokrater vill gå längre. På SD-Djurskydd uttrycker sig en person följande "Om vi nu nödvändigtvis ska ha dessa odjur, sätt dom i nationalparkerna i norr, kommer dom utanför dessa skjut dom".

Sven-Erik Alhem tror inte på att sverigedemokraternas politik leder till något positivt.
– Jag är livrädd för den här förvaltningstanken för jag vet ju hur lättpåverkade de här beslutsfattarna är och jag tycker att det är viktigt att man har en central rovdjursförvaltning.
– Det förvånar mig inte ett dugg att de satsar på detta för att vinna väljare, det är så otroligt enkelspårigt och förrädiskt, säger Sven-Erik Alhem.

Robert Stenkvist avslutar sin artikel på SD-Djurskydd med att peka på att vargfrågan speglar olika individers personlighet "Samtidigt visar varghatet på människans sämsta egenskaper. Den visar på närighet, egoism och intolerans".

Ämnen i artikeln