Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har tagit beslutet att vi ställer in alltihop, säger Björn Forsell, ordförande för SD Jönköpings län och ledamot i Tranås kommunstyrelse och fullmäktige.  

Föreläsningen med Katerina Janouch var planerad att hållas i Tranås i helgen. Enligt inbjudan skulle den vara öppen även för personer som inte är medlemmar i Sverigedemokraterna.

När Expo ställer frågor om helgens föreläsning så ber Björn Forsell om att få se över uppgifterna och återkomma.

– Jag har pratat med personer högre upp i partiet, och pressavdelningen, och de kom fram till att det inte var lämpligt och jag håller med. Jag vill inte göra något som skadar partiet, säger han, och tillägger att han är tacksam att det här kom fram innan föreläsningen.

Björn Forsell säger att han varit i kontakt med Katerina Janouch och att han meddelat henne beslutet att ställa in föreläsningen.

Björn Forsell berättar att föreläsningen egentligen var planerad att hållas redan för två år sedan, men att den på grund av pandemin fått skjutas på tills nu. Då ansåg inte partiet från riksnivå att det var ett problem.

– För två år sedan skulle vi haft henne här och då fick jag godkänt.

Del av Nätverket

Katerina Janouch har sedan 2018 blivit allt mer aktiv i högerextrema och rasideologiska sammanhang. Det året kandiderade hon även för partiet Medborgerlig samling men redan samma år fick hennes allt mer radikala hållning partiet att reagera och offentligt gå ut och ta avstånd från henne.

I dag är hon affischnamn och ansikte utåt för det rasideologiska så kallade Nätverket. Nätverkets verksamhet, som kretsar kring Tor ”Paulsson” Änglasjö, var initialt dold. Under senare år har Nätverket dock börjat synas via olika frontorganisationer och kommit att bli en av de centrala aktörerna i den svenska rasideologiska miljön.

Den huvudsakliga frontorganisationen, Education4Future, grundades 2020 av bland annat Katerina Janouch. Hon var vid tillfället organisationens vice ordförande.

Katerina Janouch är en av personerna som återkommande syns som Nätverkets ansikte utåt, för att till exempel samla in pengar eller göra reklam för deras evenemang, som den återkommande så kallade alternativa bokmässan. Utöver Nätverket så är hon även programledare på den högerextrema och konspirationsteoretiska sajten Swebbtv.

Expo uppmärksammade nyligen att Katerina Janouch står åtalad för grovt förtal efter att hon på sociala medier hängt ut en lärare med falska uppgifter om att elever tvingats att ”erkänna sig till islam”. I februari medverkade Katerina Janouch i SD:s mediekanal Riks, där uthängningen av läraren kallades för en journalistisk granskning.

Uppdatering 220405: Partiet meddelar att Katerina Janouch är välkommen att föreläsa senare i vår. Tidigare var det regionen som stod som arrangör. Den rollen tas nu över av lokalavdelningen för SD-Jönköping.

Från lokalavdelningen försvarar man fortfarande det första beslutet att stoppa föreläsningen, men menar att partiet i efterhand tittat närmare på frågan och kommit fram till att beslutet ska ändras.

– Vi tar det säkra före det osäkra så att det inte blir några konstigheter efter, förklarar Jan-Ove Lipponen, gruppledare för partiet i Jönköping, turerna till Sveriges Radio.