Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas europaparlamentariker Charlie Weimers har en lång politisk karriär bakom sig inom den svenska högern. 2018 gick han från Kristdemokraterna och uppdraget som stabschef åt EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, till Sverigedemokraterna. Vid värvningen presenterade partiledaren Jimmie Åkesson Weimers som ”en av de stora konservativa profilerna i Sverige” och han är sedan 2019 en av Sverigedemokraternas två ledamöter i Europaparlamentet, efter att Peter Lundgren blivit vilde.

I förra veckan berättade Weimers själv om ett möte mellan honom och Mark Ivanyo, ledaren för Republicans for National Renewal – en förening som tillhör den mest extrema skaran Trumpister. På en bild Weimers delar på Twitter står han bredvid Mark Ivanyo. Både Weimers och Ivanyo gör tummen upp efter vad Weimers i tweeten kallar ”ett bra samtal” om behovet ”av principfast ledarskap i kampen för vår gemensamma västerländska civilisation mot ’woke progressivism’”.

 

Charlie Weimers poserar tillsammans med Republicans for National Renewals ledare Mark Ivanyo.
Charlie Weimers poserar bredvid Republicans for National Renewals ledare Mark Ivanyo. Foto: Skärmdump

 

Republicans for National Renewal kallar i sin tur samtalet för ”ett bra möte” och Sverigedemokraternas ökade popularitet för en ”väldigt lovande utveckling”.

Republicans for National Renewal beskriver sig själva som en förening som företräder nationalkonservativa populister i det amerikanska republikanska partiet och hyllar Donald Trumps presidentskap. Deras främsta förebild för ett ”principfast ledarskap” i kampen för den ”västerländska civilisationen” är Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Ledaren hyllar Viktor Orbán och Marjorie Taylor Greene

Ledaren Mark Ivanyo stoltserar i sin Twitter-profil med att han i slutet av april i år fått ett personligt brev från Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Mark Ivanyo beskriver Orbán som ”en sann ledare som sätter sitt folk och land först” och ”ett utmärkt globalt föredöme för konservativa”.

Mark Ivanyo, ledare för Republicans for National Renewal, hyllar Ungerns president Viktor Orbán i en fastnålad tweet.
Ledaren för Republicans for National Renewal hyllar Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Skärmdump

Den ungerska premiärministern Orbán tackar i brevet för det stöd som RNR givit hans parti Fidesz och skriver att han i framtiden ser fram emot att ytterligare stärka samarbetet organisationerna emellan. Från Republicans for National Renewals officiella twitterkonto skriver föreningen att Viktor Orbán är en av organisationens största inspirationskällor.

Internationella bedömare beskriver ofta Ungerns demokrati som i fritt fall. En rad sverigdemokrater har genom åren hyllat Viktor Orbán, bland annat valde partiledaren Jimmie Åkesson Orbán framför Tysklands före detta förbundskansler Angela Merkel i en intervju med tidningen Arbetet inför valet 2018. På sistone har dock partiledningen börjat markera visst avstånd från en ungerska ledarens styre.

Republicans for National Renewals amerikanska förebilder återfinns inom extremhögern. Organisationen hyllar bland andra den republikanska ledamoten i representanthuset och Qanon-anhängaren Marjorie Taylor Greene. Taylor Greene har flera gånger spridit islamofoba och antisemitiska konspirationsteorier.

Sprider pro-rysk propaganda och konspirationsteorier

RNR-ledaren Mark Ivanyo sprider på sitt twitterkonto pro-rysk propaganda om kriget i Ukraina – exempelvis att den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj bör stämplas som ”ett säkerhetshot mot andra länder”. 

Han delar också regelbundet tweets från högerextremister och konspirationsteoretiker, som Paul Joseph Watson, redaktör på den högerextrema konspirationssajten Infowars. 

Ivanyo sprider även propaganda om att valet i USA skulle ha stulits från Donald Trump genom valfusk och sprider konspirationsteorier om stormningen av Kapitolium. Bland annat att den skulle varit iscensatt av FBI.

Ordnar högerextrem toppkonferens – estniska Ekre deltar

Mark Ivanyo har under förra veckan, förutom Weimers för SD, även träffat representanter för flera av europas högerpopulistiska och högerextrema partier. Resan sker i samband med den internationella konferensen som Republicans for National Renewal arrangerade i lördags i Budapest. Konferensen, The Future of Western Renewal, anordnas tillsammans med ungerska ungdomsförbundet Fidelitas och italienska Lega Giovani. Mötet annonseras som ”ett transatlantiskt patriotiskt toppmöte” för unga partiföreträdare i USA och Europa. Bland de deltagande organisationerna finns ungerska Fidesz, italienska Lega Nord, franska Nationell Samling och Estlands konservativa folkparti, Ekre.

Tidigare har Republicans for National Renewal anordnat evenemang där Ekres vice partiledare Jaak Madison varit affischnamn. Jaak Madison, som har en bakgrund i ungdomsförbundet Blått uppvaknande, gjorde sig känd i Estland efter valet 2015 då det framkom att han i ett blogginlägg skrivit hyllande om Nazityskland och Hitlers ekonomiska politik. Han skrev också att ”i mina ögon är fascismen en ideologi som består av ganska många positiva och nödvändiga beståndsdelar för att bevara nationalstaten”, enligt nättidningen Estonian World.

I augusti 2019 kommenterade han sitt eget inlägg på Facebook, om ett mord begånget av en flykting från Syrien, att ”[…]den slutgiltiga lösningen är nödvändig.” ”Den slutgiltiga lösningen” användes i Nazityskland som ett täcknamn för Förintelsen. Inlägget togs senare bort, men Jaak Madison har inte offentligt bett om ursäkt eller tagit avstånd från formuleringen.

Ekre och partiets ungdomsförbund Blått uppvaknande har också flera allierade inom den svenska vit makt-miljön – något Expo tidigare har rapporterat om.

Sommaren 2021 arrangerades konferensen The Future of Western Renewal digitalt. Under det mötet nämner ledaren för Republicans for National Renewal, Mark Ivanyo, att företrädare för Sverigedemokraterna tidigare har talat på RNR:s möten.

Gräsrotsansvarig drev vit makt-podcast

Republicans for National Renewals kopplingar till vit makt-miljön finns även i den egna föreningen genom Shane Trejo, ansvarig för organisationens gräsrötter. Trejo skriver frekvent för den amerikanska konspirationsteoretiska sajten Big League Politics och har tidigare drivit en podcast, ”Blood, Soil and Liberty”, tillsammans med en medlem i den etnonationalistiska gruppen Identity Evropa. Namnet är en anspelning på det nazistiska slagordet ”Blut und Boden” eller ”Blod och Jord”, som var ett av det mest använda i tysk nazipropaganda.

Identity Evropa, eller American Identity Movement, är en numera insomnad identitär, vit makt-organisation startad 2016. Ledare för organisationen har bland annat hyllat nazityskland..

Läs mer om det Republikanska partiets radikalisering.

SD söker kontakter i USA

Sverigedemokraterna arbetar aktivt för att knyta kontakter och finansiärer i USA till sig – något Svenska Dagbladet tidigare berättat om. Den SD-knutna tankesmedjan Oikos och förgrundsgestalten Mattias Karlsson har flera gånger besökt CPAC – Conservative Political Action Conference i USA. En slags festival för konservativa och Trumpister inom Republikanerna. 

Till Svenska Dagbladet säger partitoppen Mattias Karlsson att stormningen av Kapitolium ”var fullständigt bedrövligt” och att Trumps agerande ”var väldigt ansvarslöst”. Vidare säger han till tidningen att de som stormade kongressbyggnaden ”gick vilse i olika konspirationsteorier” och påpekar att Trumps påståenden om valfusk testades av juridiska instanser där en stor del av domarna utsetts av Trump själv.

Weimers: ”Vår civilisation hotas av woke-ideologi”

Charlie Weimers svarar på Expos frågor via mejl och skriver att det var första gången han träffade någon från Republicans for National Renewal. Han skriver också att SD i olika sammanhang utbyter åsikter med Republikanska partiet, men att det inte finns något samarbete RNR och Sverigedemokraterna emellan som han känner till.

Han svarar att han i sitt arbete som europaparlamentariker möter många olika grupper och partier som han inte har så mycket gemensamt med. Som exempel tar han de gröna i Tyskland, som han skriver att han samarbetat med i frågan om Taiwan och kinesisk övervakningsteknologi men att ingen tidigare ”har försökt använda guilt-by-association för att kleta de grönas övriga åsikter på mig och samma princip borde gälla generellt”.

Han svarar inte på om det är lämpligt att han har samröre med organisationer med kopplingar till den amerikanska vit makt-miljön.

”[…]eftersom jag varken känner eller är ansvarig för RNR:s olika samarbeten eller vad alla dess företrädare gör eller vem de har som förebilder är detta inget jag tycker är relevant att besvara”, skriver han.

På frågan om hur den västerländska civilisationen är hotad enligt honom själv skriver han:

”Vår civilisation hotas, som exempelvis Elon Musk konstaterat, av woke-ideologi som under täckmantel av extrem tolerans genomdriver dess motsats, intolerans och åsiktsförföljelse”. Weimers preciserar inte vad han syftar på med begreppet ”woke-ideologier” men menar att dessa hotar vad majoritetsbefolkningen uppfattar som ”sunda” värden. Vidare skriver Weimers att "woke-ideologierna” ”dominerar” USA:s läroplaner vilket, enligt honom, skulle vara ett särskilt hot mot flickor som enligt Weimers ”är särskilt mottagliga när deras biologiska identitet ifrågasätts vilket framkallar mycket lidande”.