Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En stor majoritet av de ungerska väljarna valde på söndagen att lägga sin röst på det sittande styret, regeringskoalitionen Fidesz-KDNP. Valresultat visar att över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – går till Viktor Orbáns regering, som därmed har en fjärde mandatperiod på raken framför sig.

Inför valet bedömde många att den koalition på sex partier, från höger till vänster, som kandiderade under samlingsnamnet Enade för Ungern, skulle kunna utmana Fidesz-KDNP. Valresultatet talar ett annat språk. Koalition fick ihop 56 av platserna i parlamentet medan sju stolar gick till det högerextrema partiet Mi Hazank (Vårt hem). Fidesz-KDNP fortsätter att styra med så kallad supermajoritet.

Vid 98 procent av rösterna räknade är det fortfarande oklart till vem den sista stolen i parlamentet tillfaller, rapporterar The Guardian

 

Ungern har sedan Fidesz-KDNP:s jordskredsseger i valet 2010 gått mot ett autokratiskt håll. Som Expo tidigare har rapporterat om så betraktas inte Ungern längre som fullvärdig demokrati av V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet.

LÄS MER:Hur demokratier dör
 

Viktor Orbán har sedan 2010 kommit att bli en förebild för den europeiska extremhögern, bland annat har ledande företrädare för Sverigedemokraterna hyllat hans styre. SD har dock tonat ned den retoriken, men partier som Alternativ för Sverige försätter samtidigt att visa den ungerska premiärministern sitt stöd.

Ämnen i artikeln