Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo har upprepade gånger kunnat visa hur hot och hat mot den tidigare socialdemokratiske statsministern Stefan Löfven haft stor spridning bland högerextrema och SD-vänliga grupper på sociala medier. Nu kan Expo visa att en lokal toppolitiker i Ystad spridit sådana hot.

LÄS MER: Hatet mot Löfven: ”Blod kommer och ska flyta

Berth Andersson, 77, är en före detta socialdemokratisk politiker, som satt i Ystads kommunfullmäktige för partiet fram till 2018. Mandatperioden 2018-2021 valdes han in i kyrkofullmäktige för S. Hösten 2020 bryter han med partiet, men sitter kvar utan partibeteckning. Han lämnade S på grund av, vad han själv uppger, lokala meningsskiljaktigheter. 

De senaste åren har han gjort en snabb karriär inom Sverigedemokraterna. I kyrkovalet 2021 valdes han in i kyrkofullmäktige Ystads-Sövestads församling, där han även sitter i kyrkorådet.

Sedan valet 2022 har han mandat i Ystads kommunfullmäktige och från och med den 15 oktober är han dessutom första vice ordförande i fullmäktige. På partiets lokala årsmöte i februari valdes han även till suppleant i den lokala styrelsen.

Berth Andersson är även medlem i en facebookgrupp som sprider inlägg om hur politiska motståndare till SD ska ställas till svar. Gruppen har funnits i sex år och en stor del av inläggen har riktat in sig på den tidigare statsministern Stefan Löfven.

I ett inlägg från 2020 hävdas att Löfven bygger ett Sverige för muslimer, att han sålt ut landet och hatar svenskarna. ”Löfven och en del av 7klövern är så onda och lömska. Det är inte säkert att ens Djävulen vill ta dom.”, fortsätter inlägget.

En av dem som går in och svarar på inlägget är Berth Andersson. Han skriver om Stefan Löfven: ”Vilken idiot. Ett skott i pannan”.

LÄS MER: De tjänar pengar på Löfven-hatet

Till Expo säger Berth Andersson att det inte är aktuellt längre.

– Ja det är ju kanske till att ta i. Men det är ju ändå illa. För han har inte sett till helheten. Han agerade inte för Sveriges bästa. Men jag förstår inte varför det här är aktuellt just nu. För jag menar, han är ju överspelad. Han är inte aktuell i politiken längre.

Men du är ju det ...

– Ja det är jag. Men det är han du diskuterar. Inte vad jag vill utifrån dagens läge.

Jag frågar vad du skrivit om honom.

– Ja för ett x antal år sedan.

Det är två år sedan. Ett skott i pannan. Det låter ju väldigt hotfullt. Vad tänker du om det nu?

– Jag tänker ingenting för det är historia för min del. Det var på den tiden.

Så du menar: ”det jag sa då, och det stod jag för då”, eller?

– Ja det kan man väl säga. Det är ingenting som är aktuellt längre. Det är inaktuellt. Han är inte med i bilden. Det är överspelat.

Var det aktuellt med ett skott i pannan för två år sedan?

– Nej det menar jag inte, säger han och påpekar igen att det är historia och att han inte har något mer att tillägga.

Utöver kommentaren så delar Berth Andersson material via sociala medier där Löfven beskrivs som ”maktgalen”, ”inkompetent”, ”pampen som försökte islamisera Sverige”, ”marodör” och annat i samma linje. Han delar även vidare material från en aktivist från den rasideologiska organisationen Det fria Sverige om att: ”Regeringen Löfven ska inte regera. Den ska ställas inför rätta”.