Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Partistyrelsen kommer att diskutera hur den ska göra och om det ska utredas vidare. Det kan även avgöras om han ska uteslutas ur partiet, säger Martin Kinnunen på Sverigedemorkaternas partikansli.

Kinnunen kan inte svara på hur lång tid det tar innan ett beslut fattas. Bakgrunden till att Sverigedemokraterna startar ett uteslutningsärende mot Erik Johansson är Expos avslöjande av antisemitiska mejl som Erik Johansson skickat till en före detta partikollega.

I mejlen länkades det till grovt antisemitiska hemsidor där judar bland annat anklagas för att själva ha iscensatt Förintelsen.
Med hänvisning till sajterna skrev Johansson bland annat "ingen rök utan eld" och "den officiella sanningen om Förintelsen måste tas med en stor nypa salt".

Nya uppgifter

Nu kan Expo avslöja att Erik Johanssons även i andra mejl till den före detta partikollegan skrivit att länkarna innehåller "intressant läsning". Johanson hävdar i mejlen att han inte är "judehatare", men skriver:
"Dock är det ju så att bakom många skeenden i världen finns det judar i högt uppsatta positioner, därför är det intressant att läsa även judekritiska hemsidor, diskussionsforum och bloggar."

Sverigedemokraternas partistyrelsen kände till Johanssons mejl redan inför SD-Värmlands årsmöte i februari 2010. Distriktsordförande i länet, Runar Filper, har även han haft kännedom om mejlen.

Expo har förgäves sökt Runar Filper och Erik Johansson för en kommentar.