Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Bärandet av niqab är inte ett personligt val. Det har ingenting med religionsfrihet eller mänskliga rättigheter att göra. På samma sätt som vi inte accepterar hakkors på offentliga platser ska vi inte acceptera denna politiska symbol, sa Millard i fullmäktige i Örebro på onsdagen.

Uttalandet upprörde många av personerna i salen.

– Jag bott här 20 år och jag känner mig välkommen av de flesta, men en del vill inte att jag ska stanna en dag till. Den känslan fick jag nu. Det är första gången på 20 år, säger Rama Elmi till Nerikes Allehanda. Hon bär själv slöja.

När Expo Idag ringer upp vill inte Jonas Millard svara på frågor. Han ber att få återkomma i ett e-mail.

­Vad skiljer en religiös symbol från en politisk, enligt dig?

– Islam är inte bara en religion utan även en politisk ideologi som styr allt från familjebildning och ekonomi till hur landets lagar och regler skall se ut. Burka och niqab är symboler som väldigt starkt förknippas med patriarkala samhällen där kvinnorna skall gömmas undan och underordnas männen, skriver Millard.

På vilket sätt går burkan att likställa med ett hakkors?

– Den enda gemensamma nämnare är att de båda är att betrakta som starka politiska symboler och därför inte bör finnas i våra allmänna inrättningar.

Millard och hans partikollegor säger sig inte veta om burka eller niqab upplevs som ett problem i Örebro, eller om klädesplaggen ens förekommer i kommunens skolor. Istället skriver han i motionen att "det gagnar saken om vi i kommunen har en beredskap ifall ett sådant problem skulle uppkomma". Motionen uppfattades av övriga politiker som en ren provokation.

Övriga kommunalråd reagerade också starkt på Millards jämförelse.

– När man sätter likhetstecken mellan att bära hakkors och en slöja, det är avslöjande. Det är bland det starkaste nedvärderande av människovärdet som har sagts i den här fullmäktigesalen under mina 10 år, sade Lennart Bondeson (KD).

Det är långt ifrån första gången representanter från Sverigedemokraterna talar om islam i ideologiska termer och jämför religionen med nazism. Partiledaren Jimmie Åkesson skrev i en debattartikel 2009 att islam är "vårt största utländska hot sedan andra världskriget". Richard Jomshof, SD:s rättspolitiske talesperson, har flera gånger uttryckt att islam är ett värre hot än nazismen. Även de ledande sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Björn Söder har vid upprepade tillfällen gett uttryck för denna uppfattning.

Ämnen i artikeln