Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mats Dagerlind, mannen bakom hatsajten Avpixlat och återkommande skribent i Sverigedemokraternas medlemstidning SD-kuriren, gjorde i helgen flera kritiserade utspel på Twitter.

Bland annat skrev han att "en nation och ett folk skall reproducera sig själv och bevara sin särart" och att "totalt anser jag att ca 95 % av de som bor här skall vara födda här av svenskfödda föräldrar".

Texterna uppmärksammades bland annat i Aftonbladet. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund sade till tidningen att utspelet var "högst anmärkningsvärt" och menade att de åsikter Dagerlind gav uttryck för inte var förenliga med att arbeta för Sverigedemokraterna.

När Expo Idag talar med Tommy Hansson, chefredaktör för SD-kuriren, säger han att han tycker att uttalandena är problematiska, men att han inte ser dem som skäl till att stänga av Dagerlind från tidningen.

– Frågan är hur allvarligt man ska ta på saker som skrivs på Twitter. Jag står inte bakom det själv men har svårt att tycka att det var jätteallvarligt. Det var lite obetänksamt. Hade han skrivit det i en genomtänkt artikel i SD-kuriren eller liknande skulle det vara en annan sak.

– Det här procenttalet var lite onödigt att framhålla. Det har jag svårt att se någon vits med.

Påverkar det här hans roll på SD-kuriren?

– Inte för min del. Sen vet jag inte vad ansvarig utgivare Richard Jomshof säger. Dagerlind är en utmärkt skribent och kommer att skriva i nästa nummer av SD-kuriren.

När Expo Idag når Richard Jomshof är han fåordig.

– Jag tänker inte uttala mig i det här fallet. Jag är ledsen att göra dig besviken.

Är han fortfarande aktuell för att skriva för tidningen?

– Det diskuterar vi i sådant fall internt på tidningen och i partiet, säger Richard Jomshof.