Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi gamla stötar tänkte göra ett försök att sitta kvar i fullmäktige, säger Harry Edlund, tidigare seniorledare i Nationaldemokraterna (ND) till Expo.se

Efter att ND splittrades 2004 hoppade flera av partiets förgrundsfigurer av. Harry Edlund som satt i kommunfullmäktige för partiet i stockholmsförorten Haninge blev, tillsammans med partikamraten Ralph Henning, politisk vilde. Nu bildar de båda partiet Nya folkhemmet. Med sig har de också före detta styrelseledamoten i ND-Haninge, Bernt Frohm.

- När ND föll så djupt ner i nassegropen så kunde jag inte vara med längre, säger Harry Edlund.

Från början skulle partiet kalla sig Välfärdsväktarna.

- Vi fick inte registrera det namnet för att en arab hade registrerat namnet Välfärdspartiet, säger han.

Jagar SD och ND-mandat
Ett av Nya Folkhemmets mål är att hindra både Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna från att ta mandat i Haninge kommunfullmäktige.

- Vi ska försöka rida spärr för så väl SD som ND i Haninge och ta deras väljare, väljare som i ren desperation och i avsaknad av något svenskvänlgt alternativ har vänt sig till nazistanstrukna organisationer, säger Edlund.

Harry Edlund är medveten om att hans nya parti kommer att sammankopplas med ND.

- Det kan vi inte göra någonting åt och därför talar vi klartext om vilka vi är.

Missnöjda SPI:are bryter sig ur
Expo skrev i nummer två förra året om fraktionsstriderna i SPI. I artikeln "Drömmen om Lill-Babs" framgår det bland annat att tidigare medlemmar ur Ny Demokrati sökt sig till partiet.

En av de mer kända nydemokraterna som tog plats i SPI i slutet av 1990-talet, Göran Clevensjö, satt i SPI:s partistyrelse så sent som 2003. Han har nu registrerat ett eget partinamn i sin hemkommun Upplands Väsby. Partiet Framtid Väsby är Clevensjös senaste projekt. I sin tid i Ny Demokrati satt han i redaktionen för partiets tidning Spiken. På sin hemsida publicerar Clevensjö den tidigare NyD-ledaren John Bouvins bok "Riksdagen kan dra åt helvete".

Inte ens Elvis
En annan missnöjd SPI:are som registrerat eget parti är Gunnar Carlsson i Härrydda. I partiets debattforum på internet har Carlsson flera gånger kritiserat SPI:s strategi för att nå framgång i riksdagsvalet.

"Inte ens en återuppväckt Elvis Presley kan övertyga väljarna om ett budskap som ser ut som ett smörgåsbord dagen efter det blivit avätet", skriver Carlsson i en debattartikel på SPI:s internetforum där han också vänder sig mot partiledningens politiska prioriteringar.

SPI-Härryda har utmärkt sig som en av de lokalavdelningar av SPI som använder sig av ekonomen Lars Janssons tillspetsade siffror på invandringens kostnader. Jansson hävdar att invandringen kostar cirka 267 miljarder, ett påstående som avfärdats av sakkunniga på ämnet. I siffran ingår också avgiften för EU-medlemskapet.
Gunnar Carlssons nya parti heter Kommunpartiet.

Registrering inget krav
För att ställa upp i valet behöver partier inte vara registrerade hos Valmyndigheten. Flera partier som har meddelat att de tänker ställa upp i kommunval, däribland Nationalsocialistisk Front och Vikingapartiet, är inte registrerade. Poängen med att registrera partinamn är att undvika sabotage i form av att andra ställer upp i valet med samma partinamn.

Alexander Bengtsson