Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Männen dömdes på fredagen till sammanlagt 73 års fängelse. Två dömdes till 20 år vardera. Två dömdes till 10 år och två till 5 år, en dömdes till 1 års fängelse, rapporterar Balkan Insight.

Sima's Chetniks ledare Sima Bogdanovic dog i förvar innan domen föll.

Det var 1992 de dömda dödade 28 romer, däribland gravida kvinnor och barn i åldern mellan två och tio år från byarna kocic, Malesic och Setic, som ligger omkring Zvornik i nordöstra Bosnien.

Kropparna slängdes i en grop som sedan sprängdes med en handgranat. Tidigare hade medlemmarna i Sima's Chetniks sprängt en moské. Mellan juni och december hölls tre kvinnor fångna. De torterades och våldtogs av män från Sima's Chetniks.

"De våldtogs dagligen, misshandlades och tvingades till hårt arbete bara av den anledningen att de hade en annan etnisk tillhörighet", sa domaren Ratko Popovic.

Målet är det femte som genomförts av Serbiens specialåklagare angående brott som begicks Zvornik mellan 1992 och 1995

Det är inte klarlagt vem som gav ordern till Sima's Chetniks. Vittnesuppgifter gör gällande att ordern kom från det Serbiska radikala partiet, SRP . Ledaren för SRP Vojislav Šešelj som står åtalat i krigsförbrytartribunalen i Haag för att organiserat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten har förnekat att han hade någon kontroll över styrkorna i Zvornik. Han lägger istället skulden på den avlidne Željko Ražnatović, som ledde den paramilitära gruppen Arkans tigrar. Arkans tigrar utförde etniska rensningar i östra Bosnien.