Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Peter Mangs har dömts till livstids fängelse för bland annat två mord och åtta mordförsök. De flesta av Mangs offer hade utländskt påbrå. Under hela rättegångsperioden har Mangs nekat till anklagelserna. Nu erkänner han till Sydsvenskan att han sköt Trez West Persson till döds i oktober 2009.

– Det var jakt. Dyker det upp ett tillfälle som är rätt, som uppfyller tillräckligt många kriterier, så var tanken att det skulle ske, säger Mangs till Sydsvenskan om mordet.

Peter Mangs såg sig jaga kriminella säger han. Trez Persson satt i en bil tillsammans med sin vän Xhafer Dani, som också blev skjuten av Mangs. Mangs rättfärdigar skjutningen med att "bilen gav ett kriminellt intryck". Att han förnekat sitt brott i rätten hävdar Mangs beror på att han inte vill "erkänna rätten auktoritet". Till Sydsvenskan beskriver han sig även som en "dissident".

Tidigare har det framgått att Peter Mangs innehaft högerextrem litteratur och skrivit rasistiska inlägg på rasistiska och konspiratoriska sajter. Bland annat har han gett uttryck för antisemitiska konspirationsteorier. I hans dator fanns även rasideologiska dokument.

Ämnen i artikeln