Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Säkerhetstjänsten i Norge, PST, har gjort en ny bedömning av säkerhetshotet från högerextremism i landet. Den allmänna bedömningen av terrorhotet i landet har sedan i maj i år legat på "moderat". Men då bedömdes terrorhotet från extremhögern under 2019 ha "liten sannolikhet". Även om PST på sin hemsida noterar att de sett en negativ utveckling i de högerextrema miljöerna.

Bland annat konstaterade säkerhetssjänsten att terrordåd i utlandet hyllat den norska terroristen Anders Breivik - dåd som i sin tur hyllats av norska högerextremister. Då, i maj 2019, påtalade PST att det är få personer i den norska vit makt-miljön och att det var "liten sannolikhet" för ett högerextremt terrorbrott.  Men nu meddelar PST på en presskonferens vid 14-tiden på måndagen att de skärpt beredskapen. Enligt norska Filter nyheter ska det ska ha kommunicerats ut till polis och regering, samt justitiedepartementet, redan i början av sommaren, alltså innan lördagens mord och moskéattack i norska Bærum utanför Oslo. Myndigheterna ska då ha fått information från PST om att de ändrar bedömningen av hotet från extremhögern, något som även VG fått uppgifter om.

Den misstänkta gärningspersonen, 21-åriga Philip Manshaus, var känd av PST sedan tidigare men bedömdes inte vara tillräckligt radikaliserad för att bli föremål för exempelvis avlyssning. På en presskonferens vid 14-tiden bekräftar PST:s chef Hans Petter Sjøvold att de fick tips om den nu misstänkte Philip Manshaus redan för ett år sedan men att tipset ansågs som "vagt".

Hans Sverre Sjøvold, chef Norska PST
Hans Sverre Sjøvold, chef för norska säkerhetstjänsten. Foto: Pressbild PST 

Philip Manshaus sitter sedan i lördags frihetsberövad och idag meddelade norska polisen till VG att brottsrubriceringarna utökas från mord och mordförsök till att även innefatta terrorbrott. 

Det var vid 16-tiden på lördagen som skytten avlossade skott inne i moskén al-Noor Islamic Center i norska Bærum utanför Oslo. Innan någon hann komma till skada i moskéen övermannades Philip Manshaus av en moskébesökare, som skadades lindrigt vid ingripandet.  

Vid en husrannsakan senare på kvällen upptäcktes en kvinna död i den lägenhet som den misstänkte gärningsmannen bott i de senaste åren. Kvinnan är identifierad som Philip Manshaus 17-åriga lillasyster. 

Den misstänkte terroristen är känd sedan tidigare av norska underrättelsetjänsten för sina högerextrema åsikter och sin aktivitet på internet. Till norska tidningen VG berättar en tidigare studiekamrat på den folkhögskola som Philip Manshaus gick på fram till i juni i år om hur de noterat att mannen radikaliserats. 

Bland annat ska han, enligt eleven på samma skola, ha sagt att han övervägde att gå med i Nordiska motståndsrörelsen för att han tyckte att de har "flera bra poänger".