Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under sin dag i Almedalen tog Sverigedemokraterna i från tårna i den sång som de andra partierna nynnat på hela veckan. Det är en sång om vi och dem, om invandring som en börda eller ett hot, om bra "svenska värderingar" mot dåliga utländska värderingar. Och det är en militaristisk sång om ökad repression i förorterna som en mirakelkur mot sociala problem och segregation.

Inget parti sjunger den här sången bättre än Sverigedemokraterna. Det är de som har skrivit den. Det är deras politik. Det är deras nationalism. Deras populism och främlingsfientlighet.

Och när de andra nu nynnar med så passar Sverigedemokraterna på att göra en kraftig tonartshöjning. Sådan är logiken i politiken. Det var den tonartshöjningen vi hörde från Jimmie Åkesson från Almedalens scen under torsdagskvällen.

Jimmie Åkesson pratade om 53 (!) bostadsområden i Sverige som han valde att kalla "förlorade områden" med "maffialiknande samhällsstrukturer" och stor andel utlandsfödda. Där vill Jimmie Åkesson "slå till med kraft" och "ta tillbaka" dessa områden "till varje pris".

Det vill SD göra med en speciell polisiär insatsstyrka, undantagslagar och utegångsförbud nattetid. Jimmie Åkesson retorik och språkbruk var militaristisk och under morgonens presskonferens inramades det hela med bilder av brinnande bilar.

Förutom med vapenmakt vill Sverigedemokraterna göra en kulturell offensiv och stärka "svenska värderingar" i dessa områden. Bland annat genom att stödja föreningar som värnar "det unikt svenska" som till exempel (det var de enda konkreta exempel som gavs) hembygdsföreningar och folkdanslag.

Sverigedemokraterna flirtade också öppet med de rasistiska så kallade medborgargarden som den senaste tiden etablerats i allt fler svenska städer när de föreslog en utvidgad nödvärnsrätt. Syftet är att öka lagstödet för den typen av gatupatruller. Eller som Jimmie Åkesson valde att uttrycka det: ge en "medborgerlig möjlighet att delta i arbetet för lag och ordning".

När de andra partierna anammar stora delar av Sverigedemokraternas flyktingpolitik och nationalistiska "svenska värderingar"-retorik ser Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna möjlighet att växla upp. Och det gjorde de med besked.

Ett lika militaristisk och radikalnationalistiskt tal har inte hållits från Almedalens scen sedan nazisterna i Svenskarnas parti talade inför valet 2014.

Ämnen i artikeln