Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid flera tillfällen har Expo kunnat visa hur vit makt-grupper sprider sina budskap genom musik och poddar på Spotify. 2019 uppgav företaget att de höll på att utveckla en teknologi som skulle upptäcka och förhindra att hatiskt innehåll sprids på plattformen.

I Expos granskning från januari 2022 uteblev svaren från ansvariga på plattformen och teknologin som skulle förhindra hatiskt innehåll har av allt att döma inte inte hindrat ett av Sveriges mer kända vit makt-band.

Sprider ökänt nazistband

Pluton Svea från Eskilstuna frontas av sångaren Joakim Karlsson som har sin politiska bakgrund i Nationalsocialistisk front (NSF). Bandet släppte i juli ett album med nyinspelningar av gamla låtar, främst i dansbands- och rockabilly-tappning.

Sedan mitten av juli har albumet funnits på Spotify och enligt tjänstens egen statistik haft drygt 1500 lyssnare i månaden. Skivan finns också på liknande musikstreamingtjänster som Youtube, Apple Music, Amazon Music och Tidal.

Ur Expos arkiv: Svensk vit makt-musik på 90-talet

Nazism och glorifierade mord

Albumet innehåller titlar som ”Nu drar S.A. ut”, ”Stöveltramp” och ”Dömda att dö”. S.A. är en förkortning för Sturmabteilung, det vill säga den paramilitära organisationen som var underställd NSDAP i nazityskland.

Låten ”Förrädare” handlar om att döda ”icke önskvärda element”. I refrängen sjunger frontmannen Joakim Karlsson om hur han får gåshud av att se meningsmotståndare hängas.

Övriga låtar är fyllda av nazistiska budskap och referenser och våldsromantiserande vit makt-budskap – som ”Stöveltramp” där Joakim Karlsson sjunger om ett förestående raskrig där den ariska rasen ska utrota rasfrämlingar.

Pluton Svea använder sig av nazistiskt bildspråk rakt igenom i sin skivkatalog.
Pluton Svea har genom åren, förutom i sina texter, också genomgående använt sig av nazistiskt bildspråk på sina omslag. Foto: Expo Arkiv

Vit makt bland relaterade artister

Flera vit makt-band finns också bland de relaterade artister som Spotify tipsar Pluton Sveas lyssnare om. Däribland nazistiska Svensk Ungdom, utgivna på det högerextrema Nordiska Förlaget, samt Enhärjarna vars sångare skanderade ”Sieg Heil” från scenen när Expos reporter besökte bandets spelning på Kuggnäsfestivalen 2019.

Enhärjarnas spelning, Kuggnäsfestivalen 2019
Under Enhärjarnas spelning på Kuggnäsfestivalen i somras gjordes Hitlerhälsningen som ett svar på sångarens Sieg Heil-rop. Foto: Fredrik Swartling

2019 granskade Expo Spotifys innehåll och kunde avslöja att flera artister ur den svenska extremhögern spred sin musik via plattformen och toppade tjänstens topplistor. När Expo söker på samma artister i dag framgår att flera av dessa fortfarande tillåts sprida sin musik på plattformen. Bland dessa finns vit makt-artisten Kiwi som med sin låt ”Mångkultur i Afrika” sprider den högerextrema myten om att det pågår ett folkmord på vita.

Extremhögerns poddar kvar

Spotify har de senaste åren satsat på att bli en ledande plattform för poddlyssning. Expos genomgång visade i januari 2022 att plattformen, jämte vit makt-musik, också används för att sprida extremhögerns poddar.

Vit makt-organisationen Det fria Sverige har åtta olika poddar på plattformen. Där finns även en podd från det rasideologiska Palaestra media och andra aktörer inom den svenska extremhögern, som till exempel den antisemitiska konspirationsteoretikern Ingrid Carlqvists podd ”Ingrid & Maria”.

När Expo nu går igenom poddarna igen framkommer att minst 14 högerextrema titlar sprids via tjänsten varav flera drivs av svensk extremhögers mest ökända personer.

Redan 2015 kunde Expo peka på att den svenska rasideologiska miljön fått upp ögonen för podcasts som ett sätt att nå ut. Sedan dess har antalet poddar och antalet publicerade timmar av innehåll ökat lavinartat. Poddar sprider konspirationsteorier och rasistisk och högerextrem propaganda men det politiska budskapet är i hög grad uppblandat med till synes harmlösa samtalsämnen som livsstil, hälsa och sport. Innehållet är inte heller alltid tydligt aktivistiska utan framställs försåtligt som alldagliga i syfte att normalisera avsändaren och deras högerextrema budskap.

Spotify ger inte intervju

Spotify vill inte svara på Expos frågor och återkommer istället med en skriftlig kommentar via Spotify Nordics PR- och kommunikationschef Monica Enqvist.

Uttalandets avsändare är en icke namngiven talesperson på företaget och i det uppges att företaget plockat ner material från plattformen efter Expos granskning. Talespersonen skriver att plattformens regler inte tillåter innehåll ”som uppmuntrar till våld eller hat mot en person eller grupp av människor baserat på religion eller nationalitet”.

Enligt uttalandet plockar Spotify löpande ner innehåll från tjänsten som strider mot plattformens policy mot hat ”genom en kombination av algoritmiska och mänskliga metoder”.

Spotify uppger också att ”kontexten spelar roll” i deras bedömningar av plattformens innehåll och att det innebär att innehåll som inte tydligt uppmuntrar till våld eller hat kan tillåtas att finnas kvar på plattformen.

Lyssna på Studio Expo:

Vit makt-shop bakom

I mitten av augusti rapporterade flera medier om att nätbokhandeln Adlibris sålt en utgåva av Adolf Hitlers Mein Kampf utgiven av Midgård, Sveriges dominerande nätbaserade vit makt-shop med tillhörande förlag och skivutgivning. Adlibris fattade efter granskningen beslutet att inte tillhandahålla produkter av Midgård records.

Midgård ligger också bakom utgivningen av Pluton Sveas skiva som Spotify streamar till sina kunder och flera av de vit makt-titlar som finns på plattformen går också att köpa på vit makt-sajten.

Midgård har genom åren bland annat stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ekonomiskt och personerna bakom butiken är dömda flertalet gånger för hets mot folkgrupp efter åtal kopplade till produkter som sålts på sajten.

Efter Expos publicering har Spotify raderat Pluton Sveas album från plattformen.