Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan kunde Expo berätta att Ystads första vice ordförande i kommunfullmäktige och ledamot i kyrkorådet Ystads-Sövestads församling, Berth Andersson (SD), på sociala medier skrivit ”ett skott i pannan” riktat mot den dåvarande statsministern Stefan Löfven.

Utöver hotet, som han skrev i april 2020, så har Berth Andersson även delat material där Löfven beskrivs som ”maktgalen”, ”inkompetent”, ”pampen som försökte islamisera Sverige”, ”marodör” och annat i samma linje.

Upprörda reaktioner

Avslöjandet har fått flera politiker i Ystad att reagera starkt. På måndagskvällen höll representanter för oppositionspartierna, S, MP, V och C ett möte för att diskutera hur de gemensamt kan gå vidare och ett gemensamt pressmeddelande kommer att gå ut senare i veckan om detta.

En av dem som redan agerat är Annika Weitner, ledamot för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Hon har skickat ett mejl till de övriga partiernas gruppledare, förutom Sverigedemokraterna, för att uttrycka sin oro över den uppkomna situationen.

– I skrivelsen så lade vi tyngdpunkten på vikten av trygghet och säkerhet för politiker och att det är oförenligt med att ha en person i presidiet som beter sig så här på nätet. Vi har fått svar från C, S och MP som samtliga håller med oss i vår bedömning av situationen, säger Annika Weitner (V).

Demokratihot

Även Socialdemokraterna har reagerat. Riccard Axtelius är gruppledare för partiet i Ystads-Sövestads församling och ledamot i kommunfullmäktige.

Även Riccard Axtelius och S-gruppen i kyrkofullmäktige har satt samman en skrivelse där de reagerar på att en person som ”blivit vald till uppdrag i både kyrkofullmäktige och kyrkoråd, uppmanar till regelrätt avrättning av vår dåvarande statsminister”.

”Vi har inget som helst förtroende för denna person och har svårt att se hur vi ska kunna arbeta för Svenska Kyrkan med en sådan person på plats som beslutsfattande”, skriver de bland annat i sin skrivelse.

– Det här är ett direkt hot mot demokratin. Ingen ledamot kan vara trygg i den fullmäktigesalen med en vice ordförande som har de här värderingarna, säger Riccard Axtelius.

Cecilia Magnusson-Svärd, avgående oppositionsråd för S i kommunfullmäktige, reagerar starkt.

– Vi ser det som ett synnerligen olämpligt och extremt hotfullt uttalande emot dåvarande statsministern. Det väcker frågor kring hur säker och trygg miljön i kommunfullmäktiges församling kommer att vara framöver. Detta blir i förlängningen en risk för hela det demokratiska arbete, säger hon.

En fråga för SD

Ystad styrs i dag av ett minoritetsstyre bestående av M, KD och L och med stöd av SD. Moderaterna tar avstånd från kommentaren.

– Ystadmoderaterna ser mycket allvarligt på kommentaren men att det ytterst får bli en fråga för Sverigedemokraterna huruvida de har fortsatt förtroende för Berth Andersson, skriver Kevin Sundin, vice ordförande Moderaterna i Ystad i en kommentar till Expo.

Utbildade om hot

Så sent som för ett år sedan fick ledamöterna i Ystads kommunfullmäktige en utbildning i hur de kan hantera hat och hot. Även om hur tonläget mellan politiker blivit hätskare avhandlades, vilket Ystads Allehanda rapporterade om.  

En som vittnade om att hon utsatts för upprepade hot var dåvarande kommunalrådet Kristina Bendz (M).

– Att lägga pengar på sådant känns ganska lönlöst när vi har en vice ordförande som själv är en del av dem som hotar politiker, säger Annika Weitner (V) i dag.

Frågan om Berth Andersson är lämplig som vice ordförande för fullmäktige verkar i slutänden hamna på SD:s bord.

– Vi undersöker vad det finns för olika möjligheter. Om man inte ska rikta misstroende mot hela presidiet så verkar det mest hänga på att SD själva avsätter honom, säger Annika Weitner.

Expo har utan framgång sökt SD:s gruppledare i kommunfullmäktige, Jan-Åke Isaksson, för en kommentar.

Kan få fler uppdrag

Berth Andersson är en före detta S-politiker som under senare år gjort en snabb karriär i SD. Han satt i Ystads kommunfullmäktige för Socialdemokraterna fram till 2018. Mandatperioden 2018-2021 valdes han in i kyrkofullmäktige för S. Hösten 2020 bryter han med S, men sitter kvar utan partibeteckning.

– Hade vi vetat hur han uttryckte sig då hade vi givetvis agerat. Men vi kan inte utesluta honom nu. Han företräder SD och det är SD:s ansvar att agera i nuläget, säger Riccard Axtelius (S). 

Berth Andersson företräder SD sedan 2021. I kyrkovalet det året valdes han in i kyrkofullmäktige Ystads-Sövestads församling, där han även sitter i kyrkorådet. Sedan valet 2022 har han mandat i Ystads kommunfullmäktige och den 15 oktober valdes han till första vice ordförande i fullmäktige.

Den 1 december har kommunfullmäktige i Ystad nästa sammanträde. Cecilia Magnusson-Svärd (S) menar att det finns en risk att Berth Andersson väljs in till fler uppdrag då. Hon menar att han istället borde meddela sin avgång som vice ordförande.

– Berth Andersson har förbrukat sitt förtroende och bör avgå från sitt uppdrag som vice ordförande i kommunfullmäktige. Det finns ingen rimlighet i att han väljs till nya politiska uppdrag och därmed får förtroende i samband med de val av nämnder och styrelser som sker på fullmäktigemötet.