Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I början av november stod det klart att kulturminister Brian Mikkelsen inte kunde hålla sitt ord från i våras då han lovade att nazisterna aldrig mer skulle få ett statsbidrag. Mikkelsen sa då att stod kvar vid sitt ord men att det kunde ta fram till 2005 innan regelverket var ändrat.

I dag går kulturministern ut och säger att man i framtiden inte kan få statsstödet automatiskt utan att man måste uppfylla ett flertal kriterier för att som radiokanal få stöd.

- Det har hela tiden verkat orimligt för mig, att en nazistisk radio automatiskt ska kunna få statsstöd, säger Brian Mikkelsen till DR.

Med anledning av detta så föreslår Mikkelsen en förändring av regelverket.
Han vill se att man som närradioförening har kontakter med andra föreningar och det lokala nätverket. Den som ansöker om bidrag ska också bidra till de lokala mediepolitiska målen.

- Det ska också vara avgörande att man tar medlemsantal, lyssnarantal och den demokratiska processen med sig in i dessa kriterier. Det borde räcka för att låsa ute de extremistiska radiostationerna, säger kulturministern.


Danmarks Nationalsocialistiska Bevegelse har en radiostation som heter Radio Oasen. Kanalen sänder 61 timmar i veckan över staden Greve med omnejd. Radio Oasen har sedan 1998 tagit emot 78 000 danska kronor om året i stöd från Kulturministeriet. Totalt har Radio Oasen kunnat kvittera ut nästan 400 000 danska kronor under de senaste sex åren. Danmark är det enda landet i världen som ger statliga bidrag till en nazistisk radiokanal.