Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare på fredagen rapporterade Expo Idag att Christopher Gårner 2009 dömdes till ett års fängelse efter att han hotat en man till livet, kallat honom "djävla neger" och misshandlat honom med en kofot. I mars valdes han in som suppleant i Sverigedemokraternas styrelse i Karlshamn .

Henrik Gustafsson som är Sverigedemokraternas ordförande i Karlshamn uppgav tidigare att han var medveten om att Gårner dömts.

– Jag kände till att han var dömd, men inte för vad. Vi hade tänkt diskutera det här vid ett senare tillfälle. Det som du berättar är såklart oacceptabelt, sa han till Expo Idag

Sverigedemokraterna backar nu från att de känt till Gårners förflutna. I ett pressmeddelande skriver lokalavdelningen följande:

"Tvärtom vad som har rapporterats så hade ingen i styrelsen kännedom om de brott som Christopher dömts för. Föreningen har i nuläget inga rutiner gällande vandelsförsäkran för personer som enbart ingår i styrelsen."

Christopher Larsson som är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Blekinge menar att Henrik Gustafsson kan han ha blandat ihop Gårner med någon annan dömd person.

– Min uppfattning är att Henrik inte kände till att Gårner var dömd för någonting. Det är jag som har haft kontakt med medlemmarna. Jag hade inte en aning om att han var dömd och jag skulle aldrig rekommendera någon som nyligen suttit i fängelse för en styrelsepost, säger Larsson.

Sverigedemokraterna i Karlshamn skriver att de nu ska ändra sina interna rutiner och öppnar för att kräva en vandelsförsäkran av de som väljs in kommunstyrelsen.

Expo Idag har sökt Henrik Gustafsson för en kommentar

Ämnen i artikeln