Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den grova misshandeln av den 17-åriga pojken skedde i en sporthall i Märsta i början av maj förra året. 17-åringen och hans bror ville byta om efter att ha spelat fotboll men blev först inte insläppta i omklädningsrummet. En diskussion uppstod, vilket slutade med att 17-åringen blev nedslagen och sen sparkad när han låg på golvet.

Upprinnelsen till bråket är enligt bröderna en diskussion om böner som uppstod inför en tidigare fotbollsmatch. En av de misstänkta männen blev irriterade på de shiamuslimska bröderna som inte delade sunnimuslimernas bönetider.

17-åringen sökte vård för sina skador. Han hade bland annat ont i huvudet, en värk som eskalerade under veckorna som gick. Ungefär en månad efter misshandeln sökte han vård igen. Då hittade läkarna hittade en blödning i 17-åringens hjärna och han opererades akut.

De misstänkta männen, 24 respektive 41 år gamla, pekades ut av ett vittne i omklädningsrummet. De har åtalats, misstänkta för grov misshandel. Båda förnekar brott.

Den misstänkte 24-åringen är sen tidigare känd av polisen, dömd för flera fall av misshandel. Han har dokumenterade kopplingar till den militanta islamistorganisationen al-Shabab och figurerar i Säkerhetspolisens utredning kring de två män som i början av mars friades av hovrätten, misstänkta för anstiftan till terrorbrott.

I utredningen finns inspelade telefonsamtal där 24-åringen har kontakt med den fritidsledare som 2008 reste från Rinkeby till Kenya och vidare till Somalia för att delta i krig.