Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var vid den omtalade förintelsekonferensens andra sammanträdesperiod som läraren Jan Bernhoff intog talarstolen. Under temat "Demografi, förnekelse eller bekräftelse" föreläste han om "Förintelsens demografi".

I föredraget, som finns utlagt på Jan Bernhoffs hemsida, hävdar han att antalet judar som mördades i Nazityskland inte var 6 miljoner utan närmare 300,000.

Till vardags arbetar Jan Bernhoff som lärare på på Åsö Vuxengymnasium och har bland annat föreläst om orsakerna till andra världskrigets utbrott.

Rektor Britt-Marie Johansson säger att hon är väldigt förvånad över att en av deras lärare befunnit sig i ett sånt här sammanhang.

- Vi tycker givetvis att det är väldigt olämpligt, och anser att detta inte är något som man ska befatta sig med som lärare här. Vi ska ha ett möte under eftermiddagen för att se hur vi ska hantera situationen, säger Britt-Marie Johansson till Expo.

Andra föreläsare på konferensen var den amerikanska högerextremisten David Duke och Robert Faurisson, som senast i oktober 2006 dömdes till böter för att ha förnekat att Förintelsen ägt rum.

Expo har sökt Jan Bernhoff för en kommentar.

Johannes Jakobsson
[email protected]

Bakgrund: FAKTA: Förnekarna