Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på onsdagsmorgonen som en milisgrupp som enligt uppgift ska ha tillhört den islamistiska grupperingen Al Shabaab attackerade FN-soldater i Somalia. I attacken dödades den svenska politikern från Husby som var i Somalia för att starta ett demokratiprojekt och Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh skottskadades. SVT rapporterar att attacken kan ha varit ett kidnappningsförsök.

Dödsfallet har bekräftats av den dödade vänsterpartistens familj, uppger Norra sidans webupplaga. Utrikesdepartementet kan till Expo Idag bara bekräfta att en svensk kvinna skottskadats.

– Vad vi kan bekräfta är att en svensk kvinna skottskadats i Mogadishu. Hon befinner sig på afrikanska unionens sjukhus. Sveriges ambassadör i Somalia har varit i kontakt med henne och man är just nu på gång med medicinsk transport till Kenya, uppger Utrikesdepartementet.

Hur allvarligt skadad är hon?

– Hon är skottskadad men hon har själv talat med Sveriges ambassadör.

Vet ni något om att en politiker från Husby ska ha dödats?

– Det kan vi ännu inte bekräfta. Omständigheterna är oklara och vi håller på att undersöka. Men jag kan inte bekräfta mer, uppger Utrikesdepartementet.