Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kommunpolitikern säger till Expo.se att han blev paff när provsvaren kom tillbaka från polisen.

- De sa åt mig att pissa i ett provrör, visst sa jag. Sen trodde jag dem inte när jag fick provsvaret, säger mannen.

Åklagarmyndigheten skriver i sitt strafföreläggande att SD-politikern använt kokain, tramadol, zopiklon och lyrica.
SD-politkern nekar till brott och uppger att han fått i sig drogerna när han tagit fel ölglas vid ett krogbesök. Att polisen beslagtagit 26 narkotikaklassade tabletter från politikern säger han sig inte kännas vid.

- Det stämmer inte, säger han.

Strafföreläggandet gäller tre fall av ringa narkotikabrott. Mannen kan nu välja att erkänna brotten eller att driva processen vidare i tingsrätten. Om han erkänner ska han betala 36 000 kronor i dagsböter. SD-politikern säger först att han ska diskutera sin politiska framtid med Sverigedemokraternas lokalförening. Sen ändrar han sig.

- Jag avgår, säger han till Expo.

Strafföreläggande används vid mindre allvarliga brott, då åklagaren kan besluta om strafföreläggande i stället för att åtala. Det innebär att åklagaren utan rättegång bestämmer att den misstänkte ska betala böter. En förutsättning är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod. Den misstänkte ges ofta tillfälle att fylla i en blankett på vilken han eller hon erkänner brottet och accepterar straffet. Strafföreläggande är vanligt vid trafikbrott, till exempel fortkörning.