Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Upprinnelsen till att Hedqvist nu dömts till fängelse var när en person polisanmälde hennes man för misshandel. Inför rättegången hotade Linda Hedqvist den misshandlade via ett telefax som skickades den 20 maj 2003.

I faxet, som skickades till mannens arbetsgivare, skriver Linda Hedqvist bland annat att hon tagit kontakt med skattemyndigheten och förklarat att mannen arbetar svart på företaget. Hon friades i tingsrätten i Arvika men dömdes på fredagen av Hovrätten för västra Sverige till tre månaders fängelse för övergrepp i rättssak. I domen skriver rätten att inget annat än fängelse kan komma på tal.

"Enligt hovrättens mening kan telefaxet rimligen inte ges annan förklaring än att Linda Hedqvist med ett mer eller mindre förtäckt hot försökt att otillbörligen påverka [mannens namn] inför den stundande rättegången."

Linda Hedqvist har tidigare suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse och har suttit på ett av partiets kommunala mandat i Arvika. Inför valet förespråkade hon hårdare tag mot brottslingar i en debatt i Sveriges Television.