Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Fakta: Uteslutningar

  • Flera andra fackförbund har antagit riktlinjer om sverigedemokraters medlemskap i förbundet. Transportarbetarförbundet och Vårdförbundet säger att aktiva sverigedemokrater ska uteslutas. Men flera förbund, som IF Metall och Akademikerförbundet SSR, har sagt att de kommer att göra en bedömning från fall till fall. SKTF har tidigare beslutat att sverigedemokrater inte kan ha förtroendeuppdrag i förbundet.

Mikael Bengts sitter i Dalarnas Landsting, är ersättare i Leksands kommunfullmäktige och ombud i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse. Dessutom var han fram till nyligen medlem i Transports avdelning 88. Nu har hans avdelning lämnat in ett uteslutningsärende mot honom till förbundet. Mattias Håkansson, förbundets presskontakt, är inte insatt i Bengts ärende, men säger att Transportarbetarförbundet har en policy om nazister och rasisters medlemskap i förbundet.
– Det är inte förenligt med att vara medlem i Transport och vara aktiv Sverigedemokrat, säger Mattias Håkansson.
Håkansson menar att Bengts förtroendeposter inom Sverigedemokraterna följer samma mönster som vid tidigare uteslutningar.
– Avdelningen har upptäckt det här och vänt sig till förbundet och sagt "ska han uteslutas eller inte?". Då har förbundet skrivit ett brev till Bengts och ställt frågan om vad han säger om detta och vad jag har förstått så tänker han inte inkomma med något yttrande.

Mikael Bengts tänker inte strida för att behålla sitt medlemskap i Transport.
– De bestämmer själva vilka de vill ha som medlemmar och är det så att de väljer att ha så gott som åsiktsregistrering, så får de väl ha det. Det är ingenting jag kan påverka och därmed kommer jag inte att göra någon överklagan heller, säger Mikael Bengts som inte haft några förtroendeposter inom Transportarbetarförbundet.
Mikael Bengts tycker likväl att det känns konstigt att han som folkvald politiker inte behandlas lika som alla andra.
– Å ena sidan sitter man som folkvald, lyfter skattebetalarnas pengar och har bestämmanderätt och beslutsrätt. Och å andra sidan så klassas man inte som lika värd, som en normal transportarbetarmedlem, säger Mikael Bengts som menar att han varit med i facket för att kunna hjälpa andra människor.

Transportarbetarförbundets styrelse beslutade 2005 att aktiva Sverigedemokrater inte är välkomna. I tidningen Transportarbetaren skrev förbundsstyrelsen om sitt beslut bland annat:
"Denna typ av åsikter hör inte hemma i ett fackförbund som slåss för allas lika värde oavsett härkomst. För oss i Transport är det klasstillhörigheten som förenar – inte någon gammal unken, förljugen och mossig nationalism från förra seklet."

Transportarbetarförbundet har tidigare uteslutet medlemmar på grund av deras politiska engagemang. Enligt Mattias Håkansson rör det sig om sju till åtta personer sedan 2005.

Ämnen i artikeln