Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den sedan flera år tillbaka så frostiga relationen mellan SD:s partiledning och ungdomsförbundet kan nu snarare beskrivas som en atomvinter. Kastas nu både Gustav Kasselstrand och parhästen William Hahne ut ur Sverigedemokraterna kan de formellt sitta kvar som ordförande och vice ordförande i ungdomsförbundet. Gör de detta lär det inte ta lång tid innan partiledningen klipper banden helt till Hahne och Kasselstrands organisation. Att det alldeles plötsligt då kan finnas två sverigedemokratiska ungdomsförbund är inte alls otänkbart. Alla sverigedemokrater, i och strax efter tonåren, lär knappast vilja följa med de uteslutna ut på en högerextrem ökenvandring långt bortom sekreteraretjänster och arvoden.

Hahne är inte ensam i den nyvalda SD-styrelsen i Stockholm som hotas av uteslutning. Sannolikheten är inte heller allt för liten att Hahne inte är ensam om att vara folkvald kommunfullmäktigeledamot i huvudstaden som riskeras att kastas ut ur partiet. En annan kommunfullmäktigeledamot tillika styrelseledamot är Per Ossmer. Enligt Expos granskning har Ossmer både donerat pengar till Nationaldemokraterna och prenumererat på partiets tidning. Det finns alltså en risk, för SD:s del, att Hahnefalangen efter uteslutningarna innehar minst två stolar i det medialt exponerade Stockholms stadsfullmäktige. I högerextrema kretsar har det redan talats om att Hahne borde bilda ett lokalparti. Även Gustav Kasselstrand är baserad i Stockholm.

"See you in court" ska just Per Ossmer sagt till den partiledningslojala och förlorande falangen vid det tumultartade årsmötet i Stockholm. Sverigedemokraterna har anklagat Hahne för lagbrott då han ska ha använt ett medlemsregister på ett ovarsamt sätt. Utesluts nu Hahne, med bland annat detta som skäl, lär den ena eller andra sidan försöka pröva förfarandet rättsligt. Hur agerar då SD:s ledning om brottsanklagelserna inte håller i rätten? Och hur blir gensvaret från partiets gräsrötter som ställt sig negativa till uteslutningen av Hahne?

En annan som enligt uppgift ska uteslutas är stockholmaren Anton Stigermark. Stigermark som valts in i Hahnes distriktsstyrelse kommer i så fall uteslutas för att vara ideologiskt avvikande efter texter publicerade i partiets egen nättidning Samtiden. Ännu fler kritiska röster inom partiet lär höjas om hur Samtiden egentligen sköts. Och vad är egentligen den ungernbaserade Erik Almqvists roll i det hela?

Och framförallt hur kommer alla de viktiga informationskanaler som kommunicerar med partiets gräsrötter och allra mest trogna väljare att reagera? I "gammelmedia" kan Mattias Karlsson och kanske den comebackande Jimmie Åkesson varsamt sätta agendan. Men politiska kommentatorer och hatsajten Fria tiders ledarredaktion brukar sannerligen ha både olika uppfattning om och olika insyn i partiets förehavanden. Frågan är vilken verklighetsbeskrivning som SD:s gräsrötter och kärnväljare uppfattar mest tillförlitlig.