Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth skriver i en artikel, som han publicerat på sin hemsida, att han inte förvånas över självmordsattentatet i Stockholm, eftersom det ligger i islams natur. Ekeroth anser att Sverige ska stoppa all invandring från muslimska länder, stänga och förbjuda alla muslimska friskolor samt stoppa alla byggen av moskéer. Ekeroth föreslår även att skolorna ska det drivas en informationskampanj mot islam.

Även Nationaldemokraterna har reagerat. Dagen efter självmordsattentatet gick partiet ut med att det skall hålla ett protestmöte i helgen mot mångkultur och terror.
"den omfattande invandringen från muslimska länder måste stoppas och de invandrare som redan kommit hit måste snarast återvända", skriver partiet.

Hård ton på nazistsajter
På nazistiska Info-14 kopplas självmordsbombaren samman med Sveriges invandringspolitik och skulden för attacken läggs på politikerna.
"det handlar om Mona Sahlins och Fredrik Reinfeldts 'svenskar'. Till stor del födda och uppväxta i Sverige, som nu deklarerar att det svenska blodet ska flyta", skriver Info-14.

På forum och i kommentarsfält på nazistiska hemsidor är tonen ännu hårdare och det talas om krig.
"Nu är det dags för handling, inte nå mera snack. Vi ligger i krig. Dessa människor har förklarat krig mot oss många gånger över åren nu", är ett exempel av många med hårdför retorik.

Internationella reaktioner
Även utomlands så används terrordådet i Stockholm för att angripa muslimer och islam. Det främlingsfientliga British National Party, BNP, som har två poster i Europaparlamentet gör stor sak av att den misstänkta självmordsbombaren levt i engelska Luton.
"Den senaste bombningen i Stockholm har visat att islam och västlig demokrati är oförenliga", skriver BNP på sin hemsida.

Pia Kjærsgaard partiledare för Dansk Folkparti publicerade ett veckobrev den 13 december, där kritiserar hon den danska integrationsordföranden i parlamentet, Naser Khader. Enligt Kjærsgaard har han varnat för att högerextrema krafter kan komma att utnyttja attentatet i Stockholm.
"Hur kommer det sig att det är just muslimer som använder sig av dessa metoder?" frågar sig Pia Kjærsgaard och kräver ett kollektivt avståndstagande från terror från alla andliga muslimska ledare.

Ämnen i artikeln