Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I perioder under flera års tid delade SD Östersunds tidigare vice ordförande och kassör Mikael Lundin en mängd bilder som innehöll grovt rasistiska budskap.

Som Expo tidigare rapporterat om delade han från sin profil på den ryska plattformen VK bland annat nazistiska hyllningar av Hitler, nidbilder av svarta som kallades ”människoliknande apor” och bilder som förespråkade att muslimer ska skjutas.

Nekade: ”kan varit någon i familjen”

Under hela processen har Lundin nekat till brott och att det ska ha varit han som spridit innehållet. Inför tingsrättsförhandlingen uppgav Lundin till Expo att han var utsatt för en komplott och att bevismaterialet i målet, som bestod av skärmdumpar tagna av föreningen Näthatsgranskaren, var manipulerade.

Efter att tingsrättens dom fallit sa Lundin istället att det kan ha varit någon i hans familj som har gjort delningarna och hänvisade till att hans surfplatta ofta ligger framme.

– Det kan ju, som jag trodde från början, vara någon i familjen. Jag har frågat ut dem men de nekar. Det kan ju vara någon som vill jäklas med mig helt enkelt, sa Mikael Lundin till Expo då.

Fick lämna SD – hjälpte AFS

Efter att Expo rapporterat om mannens delningar tilläts Lundin först ha kvar sina positioner för Sverigedemokraterna i Östersund och kandidera för partiet i kommun- och regionvalet. Den lokala ordföranden Stefan Sundberg sa då till Östersunds-Posten att Lundin tilläts företräda partiet i väntan på dom.

– Blir han dömd så slutar han, sa Stefan Sundberg till tidningen.

Men på riksplanet höll partiet inte med och P4 Jämtland kunde strax efteråt meddela att Lundin plockades bort från partiets valsedlar och uppmanades att lämna sina uppdrag – något han också gjorde.

Enligt egen uppgift engagerade sig Lundin efter tingsrättens dom för Alternativ för Sverige.

– Jag hjälper en kille där. Har delat ut valsedlar och så, sa Mikael Lundin till Expo.

Lyssna på Studio Expo:

Sänkt straff

Hovrätten går i stort på tingsrättens linje och dömer Lundin för hets mot folkgrupp till villkorlig dom, men sänker antalet dagsböter från 80 till 50 dagsböter á 50 kronor med hänvisning till att det var länge sedan brotten begicks.

När Expo vill ställa frågor till Mikael Lundin hänvisar han till sin offentliga försvarare, advokat Andreas Victor.

– Det finns inget att säga om det. Min klient har hela tiden nekat till brott och det framgår i domen hur hovrätten har bedömt det, säger advokaten.