Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För ett år sedan greps två män, 20 och 27 år gamla, för att ha planerat terrorattacker mot flera av New Yorks synagogor och att spränga Empire State Building. En av männen har erkänt sig vara skyldig och kommer att dömas till tio års fängelse, trots att maxstraffet var 32 år. Straffet blir dock lindrigare eftersom mannen erkänt.

– Jag hade avsikten att skapa kaos och skicka ett meddelande med hot och tvång till New Yorks judar, en varning så att de slutar felbehandla muslimer, sa den nu 27-åriga mannen i ett förberett tal under rättegången.

Mannen och hans vän greps efter att ha försökt köpa tre handvapen, ammunition och en granat av en polisinfiltratör, rapporterar New York Times.

Åklagarna är inte nöjda med att domaren accepterat att döma 27-åringen till tio års fängelse, utan menar att 27-åringen borde få ett straff på minst fjorton år. Försvaret har försökt porträttera mannen som psykiskt sjuk, en teori som åklagarna inte köper. De anser att mannen var för noggrann i valet av vapen för att kunna ses som psykiskt instabil.

– Han var exalterad av makten, sa åklagare Margret Gandy till domaren under rättegången.

Detta är den trettonde planerade terrorattacken av militanta islamister i New York sedan attentaten 11 september, men är första gången någon blir dömd för det.

Männen har ingen koppling till etablerade terroristgrupper, utan beskrivs av amerikanska myndigheter som "ensamvargar".

27-åringen, som är en algerisk immigrant, riskerar även att utvisas när han avtjänat sitt fängelsestraff. 21-åringen nekar till brott.