Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför valet 2002 lanserade Sverigedemokraterna i Helsingborg Rosita Lindbom som partiets toppnamn. Hon var en av mycket få kvinnor som fick toppa en vallista. Hon har senare även fått partiets förtroende som nämndeman.

Men nu är det slutet med hennes engagemang för Sverigedemokraterna. Strax före jul skickade Rosita Lindbom ett brev till Helsingborgs kommunstyrelse där hon meddelade att hon lämnat partiet. I brevet skriver hon dock att hon ämnar stanna kvar som ledamot i fullmäktige.

"Eftersom jag genom Demokratiska val har utsetts av de Svenska medborgarna att representera dem i Kommunfullmäktige i Helsingborg kommer jag även fortsättningsvis att behålla min plats utan någon som helst politisk anknytning till något parti, med andra ord som 'politisk vilde'."

Lindboms sorti från Sverigedemokraterna har alltså inte att göra med de avhopp som skett under nyårshelgen då före detta partiorganisatören Tommy Funebo lämnade partiet för att ansöka om medlemskap i Sveriges pensionärers intresseparti, SPI. Istället hävdar Rosita Lindbom att hon under ett drygt års tid har mobbats av flera personer i SD Helsingborgs styrelse.

- Jag vill inte nämna några namn för då kan jag råka illa ut är jag rädd för, säger Rosita Lindbom till expo.se.

- Jag vill egentligen inte prata för mycket om det här, men jag kan säga som så att det har handlat om rena personangrepp från flera personer i styrelsen och även från andra medlemmar.

Samtidigt som hon skickade in brevet till Helsingborgs kommunstyrelse skickade hon ett brev till Sverigedemokraternas partistyrelse. I det berättar hon att hon lämnar partiet, men att hon kommer att behålla fullmäktigeplatsen. Hon skriver också att partistyrelsen varit medveten om hennes situation i Helsingborg i mer än ett års tid men utan att göra någonting åt det.

- Så länge Sverigedemokraterna ser ut som det gör i Helsingborg kommer det aldrig att bli någon rätsida på detta, säger Rosita Lindbom.

Sverigedemokraternas vice ordförande i Helsingborg, Pontus Bergqvist, vill inte prata om det som hänt.

- Jag har inga kommentarer till det här mer än att vi ska diskutera det som har hänt nu under januari månad, säger Bergqvist till expo.se.

Jimmie Åkesson som sitter i partistyrelsen och är biträdande pressekreterare känner inte till vad det är som har hänt.

- Jag vet att det varit en del struligheter men inte mer än så. Det låter som ett ärende för den lokala avdelningen, säger Åkesson.

Sverigedemokraterna har därmed förlorat ett mandat i Helsingborg och har nu två mandat kvar.

Ämnen i artikeln