Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nyligen medverkade Milo Yiannopoulos i den amerikanska komikern Joe Rogans poddsändning där han berättade om sina storslagna planer för Pride Järva nästa vecka, ett arrangemang som anordnas för andra året i rad av Jan Sjunnesson, skribent på de högerextrema sajterna Avpixlat och Nya tider.

– Jag hoppas att jag kan rida på en häst genom det muslimska gettot. Mina säkerhetsansvariga vill inte att jag ska göra det för att det är svårt att skydda mig när jag sitter så högt upp. Men jag hoppas att de låter mig göra det. Jag vill ha 20 personer bakom mig med Milo-banner i full Game of Throne-stil, sa Milo Yannopoulos i The Joe Rogan Experience.

Yiannopoulos önskemål om att få rida på en häst i täten av Pride Järva kommer gå om intet. Någon häst har inte Jan Sjunnesson lyckats få tag i.

Deportera alla muslimer

Milo Yiannopoulos, som arbetar som journalist på den amerikanska konservativa nyhetssajten Breitbart.com, profileras som en "gayikon". Han är uttalad Trump-anhängare och sprider notoriskt hat mot muslimer.

– Deportera alla muslimer, deportera dem, gör er av med dem, säger Milo Yiannopoulos i podcastsändningen efter att han påstått att "alla kvinnor våldtas i Sverige" efter att landet "resignerat för muslimsk invandring".

– Jag vill inte utbilda dem. Jag vill ha min familj säker och min kultur säker. Jag vill deportera dem, upprepar han och fortsätter:

– Man borde invadera deras länder, döda deras ledare och konvertera resten till kristendom.

Men det är inte bara muslimer som Milo Yiannopoulos attackerar i Joe Rogans podd. Om könskorrigering säger han:

– Personer som vill göra det är galna och de agerar som galna personer. De kommer att gå runt till varje läkare ända tills någon säger ja. De kommer att tigga och stjäla för att få pengar för att göra sjuka saker med sig själva.

Han säger även:

– Det finns inget irrationellt med att vara rädd för transpersoner de är skräckinjagande.

"Judar styr allt"

Milo Yiannopoulos har också uppmärksammats för antisemitiska uttalanden. När han i våras gästade den amerikanska talkshowen The Rubin Report förklarade Yiannopoulos, som säger sig ha judiskt påbrå på sin mammas sida, att det inte finns någon rasism eller homofobi i västvärlden för att sedan hävda att "judar styr allt":

– Jag ska ge dig det ultimata exemplet. Det som fortfarande är ett stor tabu är antisemitismen. De flesta i generationen Trump och den alternativa högern, personer som gillar mig, de är inte antisemiter. De bryr sig inte om judar. De kanske gör några antaganden om judar, de kanske har ett par fördomar om att judar styr allt. Fast det gör vi ju. Att judar styr alla banker, fast det gör vi ju. Att Judar styr media, fast det gör vi ju. De har ju rätt om allt det här.

Jan Sjunnesson, Arrangören av Pride Järva säger till Expo att han inte har några problem med Milo Yiannopoulos åsikter.

– Har han sagt att muslimer ska deporteras? Det blir tjafsigt att kommentera vad han sagt.

Du anordnar en Prideparad och han beskriver transpersoner som galningar. Går det ihop?

– Vart vill du komma? Han har gjort en hel del konstiga uttalanden, men det får stå för honom. Han är mycket välkommen till Pride Järva

Blir det inte konstigt att bjuda in en som hetsar mot transpersoner till en Prideparad?

– Nej, det är inte alls konstigt. Det är en detalj och han stöder Pride Järva. Du kan skriva att jag stödjer honom och han är välkommen till Pride Järva.

Att han är transofob gör dig alltså ingenting?

– Nej inte i det här fallet, att han stöder Pride Järva är det viktigaste. Sen får han själv stå för det han har sagt.

Att Milo Yiannopoulos lyft fram antisemitiska påståenden om att "judar styr allt" avfärdas av Jan Sjunnesson med motiveringen att Yiannopoulos själv ska vara jude.

I USA kampanjar Milo Yiannopoulos för Donald Trump. På det republikanska konventet ska han på tisdagen ha talat tillsammans med antimuslimen och counterjihadisten Pamela Geller. Även Geert Wilders, den holländska partiledaren för det antimuslimska frihetspartiet, ska ha gästat eventet "Wake UP" på konventet.

Yiannopoulos skulle också ha medverkat vid ett event arrangerat av Öppna moderater under Prideveckan, men det eventet ställdes in efter kritik. Öppna moderater har hävdat att det inte haft full koll på Yiannopoulos tidigare uttalanden.