Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Skånska dagbladet publicerar i dag en nyhet med rubriken "Nationellt nätverk patrullerar Öresund". Det "nationella nätverk" som tidningen hänvisar till är i själva verket den nazistiska gruppen Nationell framtid som bildades i somras ur spillrorna av det nedlagda Svenskarnas parti.

Historien är inte ny för Expo. I själva verket har tips om att Nationell framtid patrullerar sundet skickats till diverse redaktioner sedan i somras, däribland Expo. Ingen redaktion har hittills, efter sedvanlig faktakoll, valt att gå vidare med uppgifterna. Förrän nu.

Expo har pratat med tipsaren som hörde av sig till redaktionen i höstas. Den berättelse som personen lämnade är ned i minsta detalj samma historia som vi nu kan läsa i Skånska dagbladets artikel. Den går i korthet ut på det här:

Personen befann sig en i sin båt ute på Öresund. Plötsligt körde en snabbgående motorbåt fram till en närliggande segelbåt som var på väg från Danmark till Sverige. Motorbåtens sex passagerare, militäriskt klädda i svart uniform och utrustade med intercom-radio, tecknade åt segelbåten att vända tillbaka till Danmark. När segelbåten inte lydde rammades den och lotsades bryskt ut ur svenskt vatten.

Sedan vänder motorbåten mot uppgiftslämnarens båt. När de närmar sig syns Nationell framtids emblem på båten. Männen kräver att få gå ombord för att se sig omkring. De är artiga men tydliga. Förklarar att de tagit på sig att kontrollera gränserna i frånvaron av myndigheterna. När de genomsökt uppgiftslämnarens båt går de ombord på sin egen båt och kör därifrån.

För att kontrollera storyn frågade Expo även efter fler detaljer. Uppgiftslämnaren hävdade att hen satt i styrelsen för en specifik båtklubb där Nationell framtid även tagit upp sin båt vid flera tillfällen. Vi kontrollerade styrelsen via nätet. Där fanns inte det namn som uppgiftslämnaren hade uppgett.

Uppgiftslämnaren uppgav även att hen arbetade på ett specifikt företag. När vi ringde dit lyckades växeltelefonisten inte hitta någon person med det namnet. För säkerhets skull försökte vi även få tag på ägaren till den segelbåt som skulle ha blivit rammad och tvingad tillbaka till Danmark. Ingen person i de nätverk som hjälper flyktingar i närområdet hade någonsin hört talas om incidenten.

Till slut bad vi uppgiftslämnaren, som fortsatt att höra av sig, att ta en bild av Nationell framtids båt med sin mobilkamera nästa gång den befann sig vid båtklubben. Efter några dagar skickade personen mycket riktigt en bild som på ett ungefär motsvarade beskrivningen. Efter att ha bildgooglat upptäckte vi att fotografiet inte alls var nytaget, utan hämtat från Greenpeace hemsida och föreställde någon av deras aktionsbåtar.

Den här kunskapen gör att vi på Expo känner oss mycket tveksamma inför Skånska dagbladets publicering. Av det vi kan läsa i artiklarna framgår det att redaktionen endast redovisar två källor för påståendet att Nationell framtid patrullerar Öresund.

Dels den anonyma uppgiftslämnaren, vars historia in i minsta detalj stämmer överens med den historia vi själva fick berättade för oss. Dels Nationell framtid själva, i form av dess ledare Dennis Ljung, som bekräftar uppgifterna.

Skånska dagbladet har även pratat med Kustbevakningen. De har aldrig själva sett Nationell framtids båt ute på sundet. De är dock medvetna om att gruppen själva hävdar att de patrullerar Öresund på sin Facebooksida. Källan är alltså återigen Nationell framtid.

Vi vet inte om Skånska dagbladet har någon annan oberoende källa för sitt påstående. Det är i alla fall inget de redovisar i artiklarna.

Expo har följt gruppen Nationell framtid sedan den startades under senvåren 2015. Vi har registrerat väldigt få aktiviteter kring gruppen. Samtidigt kan man konstatera att en publicering, likt Skånska dagbladets, ligger i gruppens intresse. Publiceringen får Nationell framtid att framstå som stora och starka försvarare av den svenska nationen – på ett väldigt konkret sätt.

Sammantaget anser vi att man bör ta Skånska dagbladets uppgifter med en stor skopa salt.

Ämnen i artikeln