Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tre etablerade högerextrema partier och ett antal mindre kända grupperingar gör sitt bästa för att ses och höras under den annars rätt tröga valkampen, populärt kallad "valiumvalet".

Inte minst med hjälp av sociala medier sprider dessa partier och grupper sina hetsande paroller mot invandrare, mot EU och euron, mot oliktänkande och homosexuella, mot allt som inte uppfattas som "tyskt".

Störst av de etablerade högerextrema partierna är NPD, Nationaldemokratische Partei Deutschlands, som är representerat i två delstatsparlament och därmed automatiskt får ställa upp i valet till förbundsdagen. Trots flera försök har NPD hittills aldrig lyckats nå ända dit.

NPD har under valrörelsen som väntat skämt ut sig genom att bland annat placerat ut valplakat som hetsat mot romer längs vägen mot ett före detta koncentrationsläger i delstaten Thüringen. Hundratusentals romer mördades av nazisterna.

Partiet har också skickat ut falska flygbiljetter utställda på bolaget "Return Airlines" till politiker med invandrarbakgrund med destination "hemlandet" och datum "genast".

NPD:s planerade "Deutschlandtour" genom 130 tyska städer kom tidigt av sig på grund av häftiga motdemonstrationer och fick kortas ned.

Den pågående och mycket uppmärksammade rättegången mot den nazistiska så kallade NSU-ligan - som gjort sig skyldig till ett tiotal mord på invandrare - har minskat intresset för NPD, som i delstatsvalet i Bayern förra helgen kunde notera en kraftig tillbakagång.

NPD är också föremål för en omfattande utredning om bland annat hets mot folkgrupp, en utredning som när den tar fart igen efter valet på söndag kan leda till att partiet totalförbjuds.

NPD, som befinner sig på ruinens brant sedan staten håller inne stora utbetalningar på grund av omfattande bidragsfusk, hetsar inte bara mot invandrare och asylsökande utan kräver också att Tyskland lämnar både EU och euron.

NPD slåss om de högerextrema rösterna med partiet Die Republikaner (REP), som bildades redan 1983 av avhoppare i München från CDU:s systerparti CSU.

Partiet har runt 6000 medlemmar och betecknar sig som högerkonservativt. Största valframgångarna hade Die Republikaner på 80-talet då partiet kunde ta plats i både Berlins delstatsparlament och i Europaparlamentet - platser som de senare fick lämna. Mellan 1992-2001 satt REP i parlamentet i Baden-Württemberg.

Mellan 1992 och 2005 betraktades partiet officiellt som högerextremt och stod därför under särskild bevakning av landets författningsskydd. REP leddes en tid av den kände högerextremisten Franz Schönhuber som lämnade Die Republikaner 1995 för att gå över till NPD.

Dagens ledning för REP anses stöta bort unga högerextremister som tycker att partiet blivit alltför mesigt. Det räcker inte att partiet kör med slogans som "Båten är full - slut med asylbedrägeri", "Vårt land för våra barn och Europa utan Turkiet".

Ett tredje, etablerat högerextremt parti är Die Rechte som grundades 2012 av avhoppare från det upplösta Deutsche Volksunion (DVU). Partiet lockar framför allt mer våldsbenägna ungdomar och man befarar att Die Rechte kan bli en lämplig tillflyktsort för högerextremister om NPD förbjuds för alltid.

Die Rechte koncentrerar sig på den folkrika delstaten Nordrhein-Westfalen med välkända rasistiska paroller.

Andra små högerextrema grupperingar, som framför allt sprider sina åsikter via sociala medier, är till exempel Alternative für Deutschland, Bürgerbewegung pro Deutschland, Bund für Gesamtdeutschland, Neue Mitte samt Ab jetzt... och Demokratie durch Volksabstimmung.

De har anammat de etablerade högerextrema partiernas hetspropaganda mot invandrare och asylsökande, mot Bryssel och euron, mot partierna i Förbundsdagen, men skruvat upp tonläget i skydd av anonymiteten på nätet.