Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kristdemokraten och förbundsdagsledamoten Martin Hohmann anklagades under gårdagen för antisemitism. Regeringspartiet SPD och hans egna parti CDU är kritiska.

Hohmann har i ett tal hävdat att judarna kan kallas "förbrytarfolk" likaväl som tyskarna. Han hävdar att det framför allt var judar som dödade civila under den ryska revolutionen, rapporterar flera tyska tidningar.

Hohmann fortsätter med att jämföra övergreppen med den nazistiska judeutrotningen, då sex miljoner judar fick sätta livet till.
CDU-ordföranden Angela Merkel kritiserade starkt sin partikollega.

- Detta är helt oacceptabla uttalanden som vi bestämt tar avstånd från, säger Merkel.

Regeringspartiet SPD har krävt att Hohmann lämnar sin plats i förbundsdagen.

Det var på årsdagen av den tyska återföreningen som Hohmann höll talet. Talet fanns sedan tillgängligt på CDU:s lokala hemsida under en kortare tid.

Ett stort antal judar var aktiva i (bolsjevik-) ledningen och inom (hemliga polisen) tjekans arkebuseringsplutoner, sade Hohmann enligt en utskrift av talet och fortsatte sedan:

- Därför skulle man med viss rätt kunna beskriva judarna som ett Tätervolk (förbrytarfolk).

Hohmann har erkännt uttalandena men sa på fredagen att han inte ville såra någon med sina ord. Hans kritiker säger att han är högerextremist eller antisemit. Martin Hohmann själv säger att han är värdekonservativ.

Konspirationsteorier om judiskt inflytande i det ryska kommunistpartiet och i ledningen för den ryska revolutionen är väl spridd i antisemitiska kretsar.