UKIP förlorare trots ökat väljarstöd
UKIP är en av det brittiska valets förlorare. Trots stort väljarstöd tar partiet bara en plats i underhuset. Partiledaren Nigel Farage lovade innan valet att han skulle avgå om han inte tog sig in. Efter valet sa Farage att är en man av sitt ord. Han avgår, men bara över sommaren.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:25
Publicerad: 2015-05-08, 10:54
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Valet i Storbritannien såg först ut att bli en jämn kamp mellan konservativa Tories och det socialdemokratiska Labour, men Tories slutade som vinnare och fick egen majoritet. Labour kan bara betrakta valet som en katastrof. Framför allt var det det vänsternationalistiska Scotish National Party som i ett svep i princip utraderade Labour från Skottland, men även i andra delar av Storbritannien tappade Labour. Priset för Labour blev att de inte kan utmana Tories om majoriteten i underhuset. Även för Liberaldemokraterna blev valet ett nederlag.
Valet till underhuset i Storbritannien har till stor del handlat om landets ekonomi, EU-medlemskap och invandringen. Och UKIP har varit med och satt agendan med sin hårda retorik mot flyktingar och invandringen från östeuropeiska länder. Invandringshetsen har satt spår i engelsk politik och både Tories och Labour har i sin tur drivit på för en restriktivare invandring. Redan 2010 lovade premiärminister och ledaren för Tories, David Cameron, att invandringen skulle minskas till "några tiotusentals". Detta löfte kunde han inte hålla, vilket UKIP fortfarande utnyttjar för att visa att Cameron inte kan stoppa invandringen. Detta kopplar UKIP till sin kritik mot EU och den fria rörligheten.
Cameron har lovat att genomföra en folkomröstning om EU-medlemskapet, därför har valet i Storbritannien mer än tidigare noga följts av de övriga länderna i EU. Utgången påverkar stabiliteten i EU-samarbetet.
Det högerpopulistiska partiet UKIP kommer trots ett ökat väljarstöd att lämna valet med sänkta huvuden. De hoppades på tre till fyra mandat i underhuset. Det viktigaste av dessa skulle komma från partiledaren Nigel Farages valkrets i South Thanet. Farage har satt så mycket prestige i att ta sig in underhuset, att han meddelat att han avgår som ledare om han inte tar platsen. Samtidigt har det pågått omfattande antirasistiska kampanjer för att hålla UKIP:s ledare och politiker borta från parlamentet.
Antirasisterna kan fira. Farage misslyckades och fick inte platsen i underhuset som Istället gick till Tories. Konsekvenserna av att Farage lämnar som partiledare för UKIP kan bli att partiet hamnar i en kris då det är han som personifierat partiet. Men enligt The Guardian kan det handla om ett kortare uppehåll under sommaren. Efter sommaren ska Farage ta ställning till om han kommer att försöka bli ledare för UKIP igen.
Om man ser till väljarstödet blev UKIP trots allt Storbritanniens tredje största parti, med 12 procent. Det kan jämföras med valet 2010 då stödet endast var 3,1 procent. Partiet har också etablerat ett starkt stöd i stora delar av landet efter EU-valet där det EU-kritiska partiet vann över 27 procent av väljarnas förtroende.
Väljarstödet har dock inte omsatts i platser i underhuset då Storbritanniens valsystem bygger på enmansvalkretsar. Valet avgörs alltså enskilt i varje valkrets och endast den kandidat med starkast stöd skickas till underhuset.
UKIP behåller dock sitt mandat från Clacton. UKIP:s kandidat Douglas Carswell vann en plats i parlamentet redan vid fyllnadsvalet i oktober 2014 med 60 procent av rösterna. Carswell är inte ny i politiken, han har tidigare varit valkretsens konservativa parlamentsrepresentant, men när han ställde upp för UKIP fick han fler röster än vad han fått vid tidigare val. Det finns några faktorer som utmärker Clacton och UKIPS vinst i valkretsen. Clacton har en övervägande andel vad som i Storbritannien betraktas som "vit" befolkning, endast 2,6 procent är "icke-vita", en mycket låg siffra i förhållande till riksgenomsnittet som är 11,7 procent, rapporterar Five Thirty Eight.
Dessutom är andelen utrikesfödda i Clacton betydligt lägre än riksgenomsnittet, 4,3 procent jämfört med 12,3 procent. Men även åldersmässigt urskiljer sig Clacton från övriga valkretsar. Här är medianåldern den näst högsta av alla valkretsar, 51,3 år. Valundersökningar har visat att de som är över 40 har en dubbelt så hög benägenhet att rösta på UKIP. Förklaringen ska vara den att de äldre har andra prioriteringar, där de yngre oroar sig mer över ekonomin, arbetslöshet och utbildning än de som redan är pensionerade eller närmar sig pensionsåldern. Och i Clacton är en trejdedel av invånarna över 65.