Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ungersk park döps efter nazistallierad
AFP: Staden Gyomro har misslyckats med att stoppa att en park döps efter Miklos Horthy, som allierade Ungern med Nazityskland och som ledde Ungern under Förintelsen. Det var det högerextrema partiet Jobbik som förra året lade en motion om att döpa parken efter Horthy. Upprörda lokalbor lyckades dock få igenom en folkomröstning i staden om namnet. Valet ogiltigförklarades eftersom för få personer röstade, av de som röstade ville en majoritet stoppa parkens namnbyte.

Ingen har dömts för hatbrott i Malmö
TT: I Malmö har polisen betecknat 480 brott som hatbrott mellan 2010 och 2011. Inte ett enda av dessa har lett till en fällande dom i Malmö Tingsrätt. Brott som utförts med syfte att kränka någon för till exempel dess ursprung, sexuella läggning eller religion betecknas som hatbrott.

Jobbik planerar en demonstration mot romer
Politics.hu. Det högerextrema ungerska partiet Jobbik planerar en demonstration i Szigethalom, söder om Budapest efter ett knivbråk på en sportklubb. Jobbiks talesperson, Adam Mirkoczki, talar om en "zigenarterror" och säger att partiet vill visa att det "ungerska samhället inte är rädda för zigenarbrottsligheten". Mirkoczki uppger även att Jobbik vill införa en polisgrupp ska fokusera på romsk brottslighet.

Ämnen i artikeln