Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den första skottlossningen skedde ungefär klockan 22.00 på onsdagen mot vattenpipskaféet Midnight i Hanau som ligger strax öster om Frankfurt. Där dödades fem personer. Gärningsmannen körde sedan vidare till ytterligare ett vattenpipskafé i närheten och sköt ihjäl fem personer där. Enligt tidningen Bild har också fem personer skadats.

Gärningsmannen hittades senare död i sin lägenhet inte långt ifrån det andra kaféet han attackerade. Enligt flera tyska medier hittades en annan död person i lägenheten och det uppges vara mannens mor.

Flera tyska medier rapporterar att mannen haft högerextrema motiv bakom attacken. Ett brev och en video där mannen erkänner brottet har lagts upp på vad som uppges vara mannens egen hemsida. Brevet är fullt av högerextrema och främlingsfientliga budskap. Tidningen Welt rapporterar att mannen bland annat säger att en rad folkgrupper från Mellanöstern, Nordafrika och Asien inte bör få existera och att de måste ”förintas”.

Utreds som misstänkt terrordåd

Den tyska statsåklagarmyndigheten har uttalat sig om att det ”finns bevis för ett främlingsfientligt motiv” men säger vidare att det exakta motivet bakom masskjutningen ännu är oklart. Peter Beuth, inrikesminster i delstaten Hessen där masskjutningen ägde rum, säger att händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd.

Några dagar innan skjutningen lade mannen upp en Youtubevideo där han själv uttryckte en rad konspirationsteorier om att USA kontrolleras av ett ”osynligt, hemligt sällskap”. Mannen sa bland annat att det finns hemliga underjordiska militäranläggningar där man ”dyrkar djävulen” och där barn torteras och mördas. Där nämner han dock ingenting om något attentat.

Mannen uppges ha varit tävlingsskytt och haft vapenlicens.

Ämnen i artikeln