Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi rubricerar det inträffade som våldsamt upplopp, säger Kjell Hellström, stationsbefäl på västerort polisdistrikt.

Det var vid 17.20 som bråket uppstod utanför tunnelbanestationen vid Bromma plan. Aktivister från högerextrema Salemfonden var på plats för att dela ut propaganda inför den årliga marschen i Salem.

- Tre patrullerande poliser befann sig i området när bråket utbröt och blev vittnen till händelsen. En av poliserna skadades av tårgas, säger Kjell Hellström.

Enligt polisen är oklart vem eller vilka som startade bråket. Men enligt uppgift har det gått våldsamt till. Flera personer sågs blödande lämna området. Polisen tror att dessa varit inblandande i bråket eftersom ingen anmälan inkommit. Även andra personer som var på plats blev indragna.

- Många oskyldiga drabbades, hur många vet vi inte, men resenärer ramlade bland annat ner för trappor i tumulten, säger Kjell Hellström.

När grupperingarna skingrats fann polisen en mattkniv och en stålbatong på platsen. Även sprayburkar återfanns.

Propagandaoffensiv
Salemfonden står som arrangör för den högerextrema marschen i Salem. Marschen är officiellt en minnesmarsch för Daniel Wretström, som 2000 mördades i Salem. Sedan dess har det varje år i december samlats nazistiska grupperingar för att delta i tåget.

Till årets marsch har Salemfonden tryckt upp en tidning, som ska delas ut främst i Stockholmsområdet. Enligt deras egna uppgifter är upplagan på 100 000.

Vid förra årets marsch minskade antalet deltagare för första gången. Samtidigt har marschen blivit allt mer radikal år från år. I talen attackeras demokratin och det etablerade samhället. Till årets marsch skriver arrangörerna: ”Sveriges samlade motståndsrörelse är inte snäll. Och den har inget behov av att bli legitimerad av den regim som den bekämpar.”

Anti-fascistisk aktion, afa, har meddelat att de tänker hindra marschen genom att stoppa pendeltågen till Salem. På sin hemsida skriver gruppen: ” Blockera - agera - sabotera! Inte en nazist ska lämna stationen gående. Vår styrka är vår militants!”