Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lee Rigby, en 25-årig familjefar och trumslagare i den brittiska armén, mördades onsdagen den 22 maj i ett vansinnesdåd i stadsdelen Woolwich i sydöstra London. Mordet utreds som islamistisk terrorism. "Vi svär vid Allah att vi aldrig kommer att sluta kämpa mot er", sade en av de två mördarna strax efter dådet. De sköts av polisen på mordplatsen och vårdas nu på separata sjukhus, där de står under polisbevakning.

Mordet har utnyttjats flitigt av den antimuslimska organisationen English Defence League, EDL, som så sent som för en månad sedan bedömdes vara uträknade. I en marsch genom centrala London på måndagen skanderade drygt 1 000 EDL-supporters, bland dem fotbollshuliganer och högerextrema veteraner, "inga muslimska mördare på våra gator!" och "det finns bara en Lee Rigby". Även ett antal soldater hade dykt upp för att visa sitt stöd för sin mördade kollega. EDL-ledaren Tommy Robinson, som egentligen heter Stephen Lennon, hälsade demonstranterna: "Det här är en dag av respekt för vår armé" och "De har haft sin arabiska vår. Det är dags för den engelska våren!".

Protesten slutade i konfrontation med motdemonstranter där flaskor flög i luften och polisen fick göra 13 gripanden. Robinson menade att det var polisens fel att tumultet uppstod, eftersom de tillåtit en motdemonstration i anslutning till EDL-protesten.

– Det gör mig förbannad, för de ville att det skulle bli så här. Vi har gett dem vad de ville ha genom att reagera. De orkestrerade så att det här skulle hända, så att de skulle kunna demonisera oss igen, säger han i en videointervju på organisationens hemsida.

Även om EDL fått ett tillfälligt uppsving efter mordet på Lee Rigby har deras huliganliknande framtoning, våldsamma demonstrationer och hätska hatretorik gjort dem väldigt impopulära i Storbritannien. I en undersökning från YouGov säger 84 procent av de tillfrågade att de "aldrig" skulle gå med i organisationen, en ökning med sju procentenheter sedan november förra året.

Tommy Robinson har sedan mordet samlat in pengar till Help For Heroes, en välgörenhetsorganisation till förmån för brittiska soldater. Lee Rigby bar en tröja med organisationens logotyp när han mördades. Help For Heroes meddelade tidigare i veckan att man inte kommer att ta emot pengarna. En talesperson för organisationen sade:

– Han är den enda som har fångat vår uppmärksamhet, men i kväll ska vi dubbelkolla för att säkerställa att ingen annan som säger att de tillhör EDL samlar in pengar till oss. Han tillade:

– Det är samma sak för alla politiska partier. Vi tillåter inte politisk insamling av pengar.

När beskedet kom hade Robinson samlat in mer än 3 300 pund, drygt 32 000 kronor.

– Jag tycker att det är fel. Varför nekar de mig det här? För att jag är emot terrorism? Sedan när blev välgörenhetsorganisationer politiska?, säger Robinson i videointervjun på EDL:s hemsida.

Samtidigt fortsätter attackerna mot muslimer i landet. Organisationen Faith Matters, som bevakar och rapporterar incidenter riktade mot muslimer, har hittills fått omkring 200 samtal från hela landet. Minst tio moskéer har utsatts för attacker eller vandalism. I vissa fall har förövarna kastat in bensinbomber i byggnaderna. En EDL-aktivist har också anhållits misstänkt för att ha hotat att bränna ner en moské i Hastings i södra England. På Facebook ska han ha skrivit att "moskén behöver brännas ner", skriver The Argus.

Men det finns också solglimtar i allt hat. En inledningsvis hotfull EDL-protest utanför moskén i York kunde avstyras efter att moskéns personal lyckades bjuda in aktivisterna på te, kakor och en vänskaplig fotbollsmatch. Mohammed el-Gomadi, en företrädare för moskén, sade:

– Det går att ha en dialog. Till och med EDL, som skrek inledningsvis, började prata och vi insåg att vi delar uppfattningen att våldsam aktivism är fel, rapporterar the Guardian.