Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I helgen utsattes fem olika vänsterorganisationer i Berlin för mordbrandsattentat. Enligt der Spiegel var attentaten motiverade av hämnd för ett flertal attacker mot högerextrema politiker som bland annat fått flaskor kastade på sig. Tidningen skriver att attackerna är en del av en pågående eskalering där höger och vänsterextremister använder allt grövre våld för att skada varandra.

Senast i måndags knivhöggs en trebarnsmamma som var på väg hem med sina barn. Kvinnan, som är gift med en känd nazistledare, hade innan attacken tagit emot flera hot från vänsteraktivister. Maken hade också fått sin bil förstörd av en brand.

Samtidigt rapporterar två tyska dagstidningar att en grupp som kallar sig Nationale Widerstrand Berlin skickat ut e-postmeddelanden där de uppmanade sina anhängare att angripa flera vänsterorienterade organisationer. E-postmeddelandet skickades i lördags och på söndagen tände någon eld på byggnaden där Anton Schmaus Haus-organisationen huserar. Anton Shmaus Haus var ett av målen som pekades ut i mejlet. Företrädare för organisationen sa i ett uttalande att det var ren tur att ingen skadades i branden.

Berlins delstatsminister Erhard Körting sa i ett uttalande att han oroades över utvecklingen. Claudia Schmid från det tyska författningsskyddet sa i en radiointervju att de olika attackerna fått en "ny karaktär".

– Jag hoppas att vi inte står inför en ny eskalering mellan vänstern och högern, sa Claudia Schmid.

Attackerna kommer bara några månader innan delstatsvalet i Berlin, planerat till den 18 september.