Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

— Den här gruppen har blod på sina händer, sa Nathan Sales, USA:s samordnare för kontraterrorism när han presenterade nyheten.

Ryska imperiska rörelsen (RIR) är den första vit makt-organisationen som förs upp på USA:s lista över utländska terrororganisationer.

Bakgrunden är att RIR erbjuder paramilitär träning till nazister på sina träningsanläggningar i Sankt Petersburg. USA ser också RIR som en samordnande kraft för likasinnade europeiska och amerikanska vit makt-aktivister.

Bombdåden avgörande

Som exempel på de aktiviteter som ligger bakom stämplingen av RIR som terrorgrupp nämnde den amerikanske samordnaren specifikt bombdåden i Göteborg 2016 och 2017. De svenska nazisterna Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson dömdes för olika grader av inblandning i dåden. Alla tre hade varit aktiva i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Anton Thulin och Viktor Melin utbildades i strid i Sankt Petersburgs förorter inom ramen för det fascistiska paramilitära utbildningscentret Partizan, som är RIR:s paramilitära gren.

RIR har haft ett långt utbyte med den svenska extremhögern, bland annat med Nordiska motståndsrörelsen och de två nedlagda organisationerna Nationalsocialistisk Front och Nordiska Nationalsocialister.

Ledarna i Sverige

Tillsammans med Expressen avslöjade Expo att det första mötet mellan de tre dömda bombnazisterna och de ryska högerextremisterna skedde på svensk mark. De träffades på Nordiska motståndsrörelsens Nordendagar 5-6 september 2015 på en bondgård utanför Skara. RIR:s ledare Stanislav Vorobjev var där och överlämnade ett ekonomiskt bidrag till NMR. Med var också den paramilitära grenen Partizans ledare, krigsveteranen Denis Gariev. Dessutom deltog RIR:s mångårige representant i Sverige, Anatolij Udodov. 

Vorobjev och Gariev stämplas nu som terrorister av USA.

I november förra året greps Anton Thulin i Polen och utvisades med motiveringen att han anses mycket farlig för allmänheten. Enligt den polska säkerhetstjänsten var han i landet för att delta i olaglig vapenträning.