Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt Metallombudsmannen Claes Holm hörde klubbordföranden på SKF Mekan i Flen av sig sedan tidningarna skrivit att Stefan Luukkonen kandiderade till kommunfullmäktige för Nationalsocialistisk front.

På onsdagens morgon inkallades Stefan Luukkonen för ett samtal med facket där han, enligt Claes Holm, fick förklarat för sig att medlemskap i Metallarbetarförbundet inte är förenligt med medlemskap i Nationalsocialistisk front och att han nu fick välja.

- Vår syn på demokrati och våra grundvärderingar om alla människors lika värde överensstämmer inte alls med vad Nationalsocialistisk front står för. Vi står för en social utveckling av samhället, säger Claes Holm till Expo.se.

Stefan Luukkonen ska ha förklarat att han höll fast vid sitt medlemskap i Metall och att han samtidigt inte hade för avsikt att bryta med sitt parti.

Avdelningen har sedan dess skickat ett brev till förbundsledningen i Stockholm som nu ska gå igenom ärendet. Det definitiva beslutet tas av förbundsstyrelsen senare i år.

Nationalsocialistisk front har däremot gått händelserna i förväg proklamerar redan på sin hemsida att Stefan Luukkonen uteslutits ur sitt fackförbund.

Expo har försökt nå Stefan Luukkonen, men utan resultat.
- Jag lämnar inte mina åsikter för att i framtiden få fortsätta betala pengar till förtryckarna, säger han till partiets hemsida Den svenske.

Enligt Claes Holm har Metall tidigare uteslutit fyra till fem nazister. För sex år sedan uteslöts Anders Ärleskog från NSF-riksledning.

- Vi har varit väldigt stringenta i Metall, säger Claes Holm.