Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Vi räknar med att det är sex distriktsstyrelseledamöter och en till, nämligen min fru. Hon är viceordförande i lokalföreningen i Tönder, säger distriktsordföranden i Sönderjylland Peter Ulstrup till den danska tidningen Politiken.

Partiledningen beskriver de uteslutna medlemmarna som orosmakare och skriver i ett pressmeddelande att "Vi har inte användning av medlemmar, som vill skada vårt parti. Kan de inte själva finna vägen ut, så hjälper vi dem ut."

Rekord på uteslutningar
Dansk Folkeparti har det danska rekordet på uteslutningar av partimedlemmar. Men det senaste uteslutningsfallet riskerar ge stora konsekvenser för partiet än vad partistyrelsen räknat med. Hela distriktsstyrelsen i Sönderjylland har öppet kritiserat partistyrelsen och har hotat att lämna partiet.
Dessutom överväger Nordjylland att följa dem.

- Vi hoppas att vi kan få Ebbesen, (Dansk Folkepartis vice partiledare) att lätta på sitt blodtryck ett ögonblick. Om han inte gör det står partiet snart utan någon distriktsstyrelse i Sönderjylland, sa en källa tidigare i veckan till Nyhetsbyrån Ritzau. Han önskade vara anonym med motiveringen att han var rädd för att bli utesluten.

Kritiserade partiet utåt
Konflikten började när Vagn Christensen, ordförande för lokalavdelningen i Haderslev i Sönderjylland, uteslöts ur partiet. Han hade kritiserat partiet i en insändare i en lokaltidning. Han skrev bland annat:

"Det är ett sundhetstecken att det är debatt och meningsutveckling i Dansk Folkeparti, annars skulle partiet vara förstenat".

"Förtryck av yttrandefriheten"
Kritiken lät inte vänta på sig. Först ut var ett brev skrivet av en lokalmedlem till Dansk Folkepartis partisekreterare Poul Lindholm som Nyhetsbyrån Ritzau tagit del av.

"Jag stöder Dansk Folkepartis politik fullt ut, men inte förtrycket av yttrandefriheten."

Poul Lindholm svarade snabbt på brevet:

"Från partiets start för 11 år sedan har det på otaliga kurser, möten för förtroendemän, årsmöten och i nyhetsbrev meddelats att all kritik av andra medlemmar av partiet ska tas upp internt i partiet och aldrig i pressen. Dessa simpla regler påmindes Vagn Christensen om på årsmötet så det finns inga ursäkter för hans övertramp."

En katastrof
Brevet avslutas med "tack för att du tog upp din kritik internt i partiet".

Peter Ulstrup, distriktsordförande för Sönderjylland är inte mild i sin kritik.

- Uteslutningen av honom [Vagn Christensen, red. anm.] är en katastrof. Den kan inte vara riktigt, att man går upp i talarstolen och blir invald för att sedan bli utkastad ur partiet, säger Peter Ulstrup till Politiken.

Under torsdagskvällen hade distriktsstyrelsen för Sönderjylland ett extrainkallat möte där man tog upp hur distriktet skulle ställa sig till det som skedde. Efter en halvtimma meddelade styrelsen att:

Kjaersgaard utmanas
"Vi har i kväll diskuterat med medlemmar från andra delar av landet om möjligheten att få till en duell mellan Pia Kjaersgaard och en partiledarkandidat från vårt läger på det kommande årsmötet."

"På mötet i kväll har vi diskuterat händelserna med folk från hela landet som ställt sitt medlemskap till förfogande i kampen för yttrandefriheten. En efter en vill medlemmarna uttala sig offentligt och allt efter som de utesluts kommer nästa medlem uttala sig".

Valforskare Hans Jörgen Nielsen vid Köpenhamns Universitet säger till Politiken att Dansk Folkeparti riskerar att förlora stödet hos sina medlemmar om den hårda meningskontrollen fortsätter i partiet.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON