Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Genom att granska listor över vilka som dykt upp i olika vit makt-sammanhang, som kunder hos propagandaförsäljare, besökare på konserter eller deltagare i manifestationer, går det att se hur kvinnornas engagemang utvecklats. Flera har på olika sätt bekantat sig med NSF och nazismen innan de blivit medlemmar.

Julia, då 15 år, började med att beställa klistermärken och information från NSF i juli 1999. En månad senare beställde hon tidningar och en t-shirt, enligt postgiroinbetalningar till partiet. I september köpte hon Hitlers "Mein Kampf". Under 2000 blev hon medlem i NSF och kom att stanna i tre år. 2006 fanns hon fortfarande med i kundregister hos skivbolaget Sniper Records, som säljer vit makt-musik.

Andra kvinnor har tagit en betydligt längre väg in i nazismen. Berit fyllde 54 år när hon 2000 valde att lösa medlemskap i NSF. Innan dess hade hon figurerat på Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Stockholm vid valen 1994 och 1998. Hon hade också beställt material från vit makt-bolaget Nordland.

Angelica är en kvinna som var engagerad i NSF under många år. Hon dök upp i vit makt-sammanhang 1998, då hon deltog vid NSF:s partidagar. Samma år besökte hon åtminstone en vit makt-konsert, anordnad av nazistiska Blood & Honour. Året därpå, samma år som hon fyllde 20, blev hon medlem i NSF och hjälpte till att i sitt namn hyra en lokal i Ronneby när det skulle arrangeras ett Hitlerfirande.

Angelica kontrollerades under de följande åren av polis vid flera tillfällen när hon deltog i spelningar eller manifestationer anordnade av NSF. År 2000 deltog hon även i en övning anordnad av Legion Wasa, som vid flera tillfällen ordnat träningsläger i skogen för nazister. Det sista året det går att se att Angelica var medlem i NSF var 2003, därefter tyder det mesta på att hon lämnat rörelsen.

Det finns också exempel på kvinnor som gått vidare till mer radikala grupper efter NSF. Ett sådant exempel finns, inte bland de 111, men bland andra tidigare medlemmar i NSF.

Sara, då 21 år, var 2002 medlem i National­demokraterna. Året därpå var hon med när NSF demonstrerade mot en moské. Vid valet 2006 stod Sara på tredje plats på NSF:s lista i kommunvalet i Karlskrona, men 2007 dök hon plötsligt upp i nya sammanhang. Hon kontrollerades av polis i samband med att Svenska motståndsrörelsen sålde tidningar i Jönköping. Under 2008 framgick också, när hon skrev på internetforum, att hon blivit aktiv i Svenska motståndsrörelsen. Vid Folkets marsch 2008 syntes hon tillsammans med dem.

Maria Blomquist
Lisa Bjurwald

Texten är ett sammandrag ur boken "God dag kampsyster!", av Lisa Bjurwald och Maria Blomquist som kommer ut den 2 juni på bokförlaget Atlas. Namnen är fingerade.

Artikeln har även publicerats i Expo #2-2009

Ämnen i artikeln