Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför varje val uppmärksammas Sverigedemokratiska kandidater som har ett förflutet inom vit makt-miljön eller som fortfarande stödjer rörelsen. Så även inför årets val. Skillnaden är att i år är siffran ovanligt hög.
Expos granskning visar att ett 50-tal sverigedemokrater har ett förflutet som partiet vill dölja.
– Jag tror inte att vi har större problem med kandidater med belastad bakgrund än vad riksdagspartierna generellt har, säger partiets pressekreterare Erik Almqvist.
 

Aktiva på nazistforum

Sedan ett par åt tillbaka finns det nazistiska forumet nordisk.nu. Forumet fungerar som en mötesplats för den så kallade nationella rörelsen. Expos granskning visar att över 30 av Sverigedemokraternas kommunkandidater har varit medlemmar på forumet. Några exempel:

Christian Hendlertz, ersättare för Sverigedemokraterna i Klippan, tillika kommunfullmäktigekandidat:
Uppgav i april 2007 på forumet att han var nationalsocialist. Vid samma tillfälle svarade han på frågan "tror du på förintelsen" med svaret: "absolut inte". Detta är inte första gången som Hendlertz dyker upp i nazistiska samanhang, han står sedan tidigare med i vit makt-bolagen Nordiska förlaget och Sniper records kundregister.

Anneli Thörnquist, kommunfullmäktigekandidat i Klippan:
Kallar sig Kvällsulv på det nazistiska forumet. I juni 2008 sökte hon kontakt med det nazistiska nätverket Aktivist Nordost efter att de hade börjar rekrytera aktivister via forumet.

Ibb Malmgren, kommunfullmäktigekandidat i Höör:
I augusti 2007 skrev Ibb följande inlägg på forumet:
"Det är vår, Sveriges och våra Germanska bröders plikt att försvara vår vita och västerländska kultur vi kan inte låta österns horder trampa på vår heliga mark, Fast först så måste man ju handskas med alla hinder som ligger i vägen, såsom, judar, invandrare, mona sahlin mm"
När Expo tar kontakt med honom angående sitt medlemskap på Nordisk säger han först att det stämmer, men efter att Expo läst upp hans inlägg ändrar han uppfattning.
– Det är sabotage. Det är väl du eller någon annan som har skrivit det.

Isak Nygren, kommunfullmäktigekandidat i Katrineholm:
Väldigt aktiv på nordisk.nu. Ansökte om medlemskap i det nazistiska Nordiska förbundet i juni 2008. Startade upp det nazistiska nätverket Reaktion Gripen i Södermanland i juli 2008.

"Kryptonazister" i partiet

Sverigedemokraterna har tidigare beskrivit utbrytarpartiet Nationaldemokraterna som "kryptonazister". I höstens val kandiderar flera personer som tidigare varit aktiva i just det partiet som Sverigedemokraterna anklagat för nazism.

Bernhard Axelsson, kommunfullmäktigekandidat i Östhammar:
Ställde upp för Nationaldemokraterna i valet 2002 och var medlem hos dem fram till 2003.

Sonja Bengtsson, kommunfullmäktigekandidat i Klippan:
Ställde upp för Nationaldemokraterna i valet 2002 och var medlem hos dem fram till 2004.
– Ordföranden här i Klippan, Jens Leandersson, har i flera år frågat mig om jag inte ska gå med i Sverigedemokraterna, berättar Bengtsson.

Eva Remnebratt, kommunfullmäktigeledamot i Haninge, tillika kommunfullmäktigekandidat:
Var tidigare aktiv inom Nationaldemokraterna och fungerade bland annat 2003 som ansvarig för återrekrytering i partiets Stockholmsdistrikt.
– Varför ska jag prata om Nationaldemokraterna med dig? Det får du väl prata med dem om, säger hon när Expo ringer henne.

Stöd till nazister

Expo avslöjade våren 2008 flera Sverigedemokrater som donerade pengar till nazistiska organisationer. Bland årets kandidater dyker det återigen upp bidragsgivare och konsumenter.

Tomas Holmberg, kommunfullmäktigekandidat i Vimmerby:
Donerade pengar till den militanta nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen den 16 juni 2006.

Gustav Månstrand, kommunfullmäktigekandidat i Järfälla:
Beställde nazistpropaganda från det nazistiska bolaget Hammarslag 2006.

Peter Kronström, kommunfullmäktigekandidat, Kalmar:
Har över 10 års dokumenterat samröre med nazister. Deltog på nazistmöte ordnat av Smålands SA och Nationalsocialistisk Front utanför Nybro 1997. Blev kontrollerad av polisen i samband att Blood and Honour anordnade en vitmaktspelning i Tannåker i september 2003. Är aktiv på det nazistiska forumet nordisk.nu. På sin presentationsbild står han i en tröja med trycket Bärsärkarna, vilket är ett vit makt-band. På forumet gör han även reklam för samma band:
"nytt info bärsärkarna återförenas och kommer släppa outgivet material och möjligtvis en ny skiva. info finns på www.barsarkarna.se".
När Expo tar kontakt med honom, nekar han till uppgifterna, och vill inte kommentera hur hans namn dykt upp vid polisens kontroller.

 

Individuell bedömning

Erik Almqvist tycker att Sverigedemokraterna kan ha "ett gott samvete" när det gäller partiets kandidater.
– Självklart kan människor ändras med tiden, mogna ideologiskt och ändrar åsikter, menar han.
– Det måste bedömas från fall till fall.
Expos granskning av Sverigedemokraternas valkandidater kommer att fortgå och fler sverigedemokrater med koppling till vit makt-rörelsen kommer att presenteras under sommaren på expo.se

Research: Nozha Amezeane, Alexander Bengtsson, Frida Sallander