Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokratisk toppkandidat på marsch med nazister. I röd Lonsdaletröja och med ros tågade den sverigedemokratiske Finspång-kandidaten (längst th) i Sollentuna 2004. Foto: Expo
 

Det var i september 2004 i Sollentuna som Sverigedemokraternas (SD) toppnamn Andreas Lundkvist deltog i nazistmarschen. Arrangör var Salemfonden tillhörande det nazistiska nätverket Info-14.

Ensam kandidat i Finspång

Andreas Lundkvist är idag ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund östra distrikt och står även som enda kandidat på SD:s vallista till kommunfullmäktige i Finspång. Han är även partiets toppnamn till landsstingsvalet i Östergötland.

Uppgiften kommer en månad efter att Expo.se avslöjat att Sverigedemokraternas toppnamn i Norrköping, Petter Carlsson, deltagit på en vit makt-konsert arrangerad av Nationalsocialistisk front hösten 2001, tillsammans med flera lokala nazister.

Knivskuren till döds

Manifestationen i Sollentuna arrangerades efter knivskärningen av 14-årige James Waite i september 2004. Ett bråk mellan två ungdomsgäng slutade med att James Waite knivskars till döds.

Eftersom den unga mannen som höll i kniven hade invandrarbakgrund började nazister organisera en manifestation för att politisera James Waites död. Hans anhöriga hade vädjat till arrangörerna att inte genomföra marschen, men deras ord vägde lätt.

"Vi känner oss kränkta".
James Waits anhöriga vädjade
till arrangörerna att inte
genomföra nazistmarschen.
Foto: Expo
 

Vid manifestationen några dagar senare hölls tal som förklarade att James Waite hade mördats för att han var stolt över att vara svensk och att hedra hans minne därför är angeläget för alla svenskar som håller sitt folk kärt.

"Jag var där"

Då Andreas Lundkvist kontaktas av expo.se har han till en början ingen aning om vad det var som hände i Sollentuna för två år sedan.

Du deltog i en manifestation i Sollentuna 2004.
- Va?! Vad var det?

Kan du bekräfta att du var där?
- Nej, jag tror inte att jag var där.

För vi har en bild på dig därifrån.
- Jag var där, men ingen annan som var Sverigedemokrat.

Men du gick där?
- Ja, för att det var menat att det skulle vara opolitiskt.

Du är medlem i SD som tagit avstånd från nazistiska organisationer men medverkar i en nazistisk manifestation, ser du inte det som ett problem?
- Jo, det var inte så jättelyckat. För vi visste inte att de var de som skulle ha hand om det. Det de hade gått ut med var att det skulle vara helt opolitiskt. Att det bara skulle vara en manifestation.

Men du såg att representanter från ND, NSF och andra nazistiska organisationer närvarade?
- Vi såg ju det och sen så gick ju vi direkt. Jag var med och la en blomma. Jag gjorde bara det sen gick jag.

Mattias Karlsson, partisekreterare för Sverigedemokraterna, har ingen kommentar i nuläget.
- Jag har ingen kommentar och är inte alls insatt i det här. Jag kan ju inte bara ta ditt ord för det här utan det här får vi titta närmare på.

Ämnen i artikeln