Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo kan avslöja att toppnamnet Petter Carlsson deltog på Nationalsocialistisk fronts, NSF, Vit makt-spelning i värmländska Munkfors hösten 2001. Spelningen samlade drygt tvåhundra nazister från hela landet.

Petter Carlsson kom till spelningen i en bil tillsammans med en flera gånger straffad och mångårig medlem i Nationalsocialistisk front.

Körde en av bilarna - Jag ser det inte direkt som ett nazistsammanhang. Jag körde en av bilarna. Det var någonstans mitt i skogen med en massa poliser och journalister, säger Petter Carlsson till Expo.se.

Idag betecknar han det hela som en form av ungdomssynder. Petter Carlsson var 20 år då nazistspelningen i Munkfors ägde rum.

- När man är 18-19 år vill man va så extrem som möjligt för att revoltera lite mot familjen och allting. De jag umgicks med på den tiden har jag ingen kontakt med idag, säger han.

Petter Carlsson säger själv att han blev medlem i Sverigedemokraterna först i februari/mars i år. Idag är han alltså partiets förstanamn i kommunen.

Vitt ariskt motstånd Ledande företrädare för Sverigedemokraternas lokalavdelning i Norrköping har historiskt dokumenterade problem att hålla sig ifrån kontakter med extremare grupper. Avdelningen är en av partiets äldsta.

Redan 1991 ställde Sverigedemokraterna upp med en lista i Norrköping. Samma år damp Vitt ariskt motstånds, Vam, partiorgan Storm ned i avdelningens officiella postbox. Bakom beställningen av den våldsförhärligande tidskriften stod partiets andranamn till fullmäktige det året Madeleine Larsson.

Nordiska rikspartiet Hösten 1994 var det val igen. Då kandiderade Lennart Klasson för partiet. I slutet av 80-talet var han en av de starka männen bakom öppet nazistiska Nordiska rikspartiets avdelning i Östergötland.

Den 9 mars 1987 skrev han ett brev på avdelningens brevpapper till Nordiska rikspartiets ledning med ett förslag om hur partiet skulle få in fler insändare i tidningar.

"…drömläget borde vara att ha en stab kloka NRP:are som på ett välutrustat kontor kunde lusläsa samtliga svenska tidningar och sända en strid ström av brev till dess ins. red. [insändarredaktionerna, red. anm]. Det gäller dock att väga varje ord, en olycklig formulering kan förpassa ett övrigt bra alster till papperskorgen."

En månad tidigare hade Lennart Klasson själv fått en insändare publicerad i Aftonbladet där han slog fast att Tyskland under 1930-talet var "framgångsrikt på alla områden".

"Fuskare" Liksom tredjenamnet på det årets lista finns Lennart Klasson med i kriminalregistret. Tredjenamnet dömdes kort efter valet 1994 till en månads fängelse för misshandel.

Brottslighet är också en tradition som håller i sig för avdelningen i Norrköping. Enligt Norrköpings tidningar är årets tredjenamn på Sverigedemokraternas kommunlista, Per Fredriksson, dömd till 30 dagsböter för anstiftan till osant intygande i en utredning i socialtjänsten. Han ska ha förmått en vän att lämna felaktiga uppgifter i en utredning hos socialtjänsten.

- Då är man inte lämplig. Det är bristen i ett litet parti, att man inte har så många som står på listan. Har man blivit dömd i tingsrätten för en sådan sak är man en fuskare, säger Petter Carlsson om sin partikamrat i en intervju med Norrköpings tidningar.

Expos valgranskning VAL06 060616: Hemligt möte skakar Sverigedemokraterna LEDARE: Vi vet vad som händer när man "tar debatten"

MIKAEL EKMAN DANIEL OLSSON