Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Redan när Nationaldemokraterna vid tolvtiden packade upp sin utrustning för valmötet vid politikertorget i centrala Södertälje kom den första attacken mot partiets funktionärer. Från två håll kom motdemonstranter rusandes. De få Södertäljepoliser som var på plats kunde inte hålla grupperna isär och promenerande Södertäljebor fick se situationen urarta.

Glasflaskor ven
Under en halvtimme utsattes nationaldemokraterna i flera omgångar för attacker med sparkar och slag, glasflaskor ven genom luften. Samtidigt gjorde Nationaldemokraterna, enligt dem själva fem "envarsgripanden", alltså höll kvar personer tills de kunde lämnas över till polisen. Bland annat blev en av motdemonstranterna brutalt nertryckt till marken av en handfull nationaldemokratiska aktivister.

När Södertäljepolisen efter en halvtimme fick förstärkning lugnade sig situationen. Lars Byström, poliskommissarie på Stockholmspolisen kunde då nöjt konstatera att polisen gripit en person misstänkt för misshandel och att de avlägsnat 29 av motdemonstranterna.

Bristfällig polisbevakning
Lars Byström förklarade den bristfälliga polisbevakningen med att det samtidigt pågick en demonstration för Palestina och Libanon inne i centrala Stockholm.

Vid tretiden hade flera av de militanta motdemonstranterna återsamlats. I gemensam rusning längs gågatan i centrala Södertälje försökte de attackera nationaldemokraternas möte på nytt. Men attacken stoppades av polisen.
I skrivande stund är tio av dem omhändertagna av polisen, misstänkta för våldsamt upplopp. De ska förhöras under kvällen.

Kvinna förd till sjukhus
Enligt stationsbefälet vid Södertäljepolisen sitter dessutom den man som greps tidigare under dagen nu anhållen misstänkt för misshandel mot en 18-årig kvinna som fördes till sjukhus efter att ha fått en flaska kastad på sig. Sammanlagt har ett 40-tal motdemonstranter avlägsnats från Södertälje under dagen, uppger polisen.

Även bland de åhörare som stannat upp för att lyssna på Nationaldemokraterna var stämningen hätsk. Vid flera tillfällen hamnade de i högljudda diskussioner med nationaldemokraternas aktivister.

"Nödstoppa invandringen"
Oroligheterna kom att överskugga det politiska budskapet i det som var tänkt att bli partiets upptakt inför valet. Men partiets talare lyckades ändå presentera kärnan i Nationaldemokraternas politik.

Tre av talarna, Robert Almgren, ordförande för Nationaldemokratisk ungdom, Marc Abramson, partiorganisatör och partiets toppkandidat i Södertälje och Vavra Suk, partisekreterare, utmålade "kapitalisterna" som de stora fienderna för folket.

Marc Abramson deklarerade också att partiet är för ett "nödstopp" av invandringen, tills "problemen löst sig". Han förklarade också att partiet kommer att göra allt för att få till stånd en folkomröstning om invandringen till Södertälje kommun.

Starka känslor
Nationaldemokraternas möte och de våldsamma motdemonstranterna väckte starka reaktioner bland åskådarna.
- Jag tycker att vänsterextremisterna är fruktansvärda. Jag tycker att Nationaldemokraterna har rätt att tala, sade en äldre man.

En yngre man var betydligt mer upprörd över Nationaldemokraternas närvaro.
- Det är för jävligt.
Han menade att han förstod de våldsamma motdemonstranterna.
- Det är inte bra, men det finns ju inget annat sätt, du ser ju hur folk bara står tysta, det är klart att folk blir frustrerade.

Ämnen i artikeln