Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Han är ju svår att förstå, och när han blir nervös stammar han en hel del. Det här gjorde att det ofta blev fel när han försökte uttrycka sig, inte minst gentemot media, säger Jens Leandersson, som är politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i region Skåne, till Smålandsposten om beslutet.

I valet 2006 fick Sverigedemokraterna två mandat i Växjö. En av stolarna har stått tom, på den andra har Älgemalm suttit. Till valet i höst har Älgemalm plats nummer fyra på den kommunala valsedeln. Han kandiderar även till Landstinget i Kronobergs län.

Älgemalm har vid ett antal tillfällen hamnat i blåsväder, som när han hävdade att invandrare ligger bakom det ökade missbruket i kommunen. 2008 fick han avgå som ordförande för Sverigedemokraterna i Växjö efter att han lagt ut en text på partiets hemsida som var kopierad från nazistpartiet Nationalsocialistisk front

Älgemalm tar munkavlen på allvar och har gjort sig oanträffbar. I samband med att kommunfullmäktige sammanträdde på tisdagen fick dock Smålandsposten en kort kommentar.
- Jag sitter i karantän, jag får inte svara på några frågor. Mer har jag inte att säga.

Ämnen i artikeln